Europa trebuie sa actioneze pentru a pastra in viata visul spatiului Schengen, a afirmat miercuri ministrul olandez de externe, Bert Koenders, inainte ca Haga sa isi asume presedintia UE in primul semestru din 2016, potrivit AFP.

Chestiunea acestui spatiu de libera circulatie va fi una dintre prioritatile Olandei in timpul presedintiei sale, in contextul in care Europa se confrunta cu o criza migratorie si cauta sa isi coordoneze reactia dupa atentatele de la Paris.

"Exista tensiuni in cadrul Schengen (...) si cred ca ca una dintre principalele noastre sarcini este de a ne asigura ca Schengen continua sa functioneze", a declarat Bert Koenders.

Ministrul s-a exprimat in marja deschiderii unui nou centru la Amsterdam, construit intr-o veche cazarma militara, in apropiere de Muzeul Marinei, unde vor avea loc numeroase reuniuni europene in timpul presedintiei olandeze.

Bert Koenders a insistat asupra importantei ca Uniunea Europeana sa isi stranga randurile in fata crizelor actuale.

Dupa atacurile de la Paris, tarile membre la UE au decis sa intareasca "imediat" controalele la frontierele externe ale UE, inclusiv pentru cetatenii europeni. La randul sau, Comisia Europeana va propune "pana la sfarsitul anului" o revizuire in acelasi scop a reglementarilor spatiului Schengen.

In opinia sefului diplomatiei olandeze, este important ca deciziile luate sa fie respectate, indiferent care vor fi acestea.

"Traim intr-o perioada in care exista o mare lipsa de incredere in randul tarilor europene, dar si intre tari, iar uneori chiar si in institutiile europene", a spus el.

Bert Koenders a afirmat ca europenii "nu vor vise federale", ci o Europa care reuseste sa depaseasca propriile probleme.

Ministrul a mai spus ca si Olanda este "preocupata" de securitate, in contextul in care Amsterdamul sa pregateste sa gazduiasca numeroase reuniuni europene, dar, a dat el asigurari, vor fi luate masurile necesare.

Punctele asupra carora Olanda doreste sa se concentreze in perioada presedintiei sale sunt criza imigrantilor, economia europeana, zona euro, precum si schimbarile climatice si securitatea energetica, a mentionat Bert Koenders.