Franta trebuie sa-si schimbe aliantele pentru a lupta impotriva Statului Islamic, indepartandu-se de Arabia Saudita si Qatar pentru a se apropia de state ca Rusia si Iran, a declarat miercuri presedinta Frontului National francez, Marine Le Pen, in Parlamentul European de la Strasbourg, in cursul unei dezbateri cu privire la recentele atacuri teroriste din capitala Frantei, relateaza AFP si Agerpres.

Dupa atentatele din 13 noiembrie de la Paris, este necesar 'sa spunem pe nume inamicului', ceea ce ne 'obliga la punerea in chestiune a unui anumit numar de prietenii internationale, ne obliga sa ne punem intrebarea daca putem continua sa avem drept aliati Arabia Saudita si Qatar', a subliniat eurodeputata, facand referire si la 'ambiguitatea Turciei cu privire la fundamentalismul islamist'.

'Ansamblul acordurilor, aliantelor internationale pe care le-am incheiat ne imping, in realitate, sa fim astazi in mod obiectiv aliatii fundamentalismului islamist, mai degraba decat inamicii sai', a afirmat Marine Le Pen.

'Propun sa schimbam aceste aliante. Toti cei care pot lupta impotriva fundamentalismului islamist trebuie considerati drept aliati, fara nicio rezerva. Aceasta inseamna Egipt, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Iran', a punctat ea.

Relatia Occidentului cu regimul saudit a fost puternic criticata si de liderul grupului Verzilor din Parlamentul European, belgianul Philippe Lamberts, care a acuzat Riadul ca 'propaga o forma de islam care este probabil cea mai totalitara, cea mai fascista din lume'. 'Este un regim cu care suntem aliati, dar care incarneaza statul islamic care a reusit, este modelul pe care Daesh (acronimul Statului Islamic in limba araba ￯ n.r.) vrea sa-l imite', a mai afirmat Lamberts.

Arabia Saudita este 'un stat care dispretuieste drepturile fundamentale, care crucifica, taie maini, dar cu care intretinem relatii excelente. Ce vreti insa, dependenta noastra de petrol ne face dependenti de astfel de oameni', a mai comentat eurodeputatul ecologist.