Gruparea Statul Islamic (SI) a revendicat miercuri, intr-un comunicat difuzat pe site-urile jihadiste, atentatul comis marti la Tunis contra unui autobuz al Garzii presedintelui tunisian si soldat cu 13 morti, transmite Agerpres citand AFP.

Autorul atacului este un cetatean tunisian identificat drept Abu Abdallah "al-Tounissi" (Abu Abdallah "Tunisianul"). Dotat cu o centura cu explozibil, el a urcat la bordul autovehiculului si s-a aruncat in aer, potrivit comunicatului.

Gruparea SI a publicat si o fotografie a atentatorului sinucigas, imbracat in alb, cu capul si fata acoperite de o esarfa si avand asupra sa centura cu explozibil.

Statul Islamic a sustinut ca 20 de persoane au fost ucise in atentat, dar potrivit unui bilant oficial este vorba de moartea a 12 agenti ai Garzii prezidentiale tunisiene.

Un al 13-lea cadavru, ce ar putea fi al autorului atacului, a fost gasit la locul incidentului si este in curs de identificare, a indicat Ministerul de Interne tunisian.

In atentat au fost folosite 10 kilograme de explozibil, a adaugat sursa citata, precizand ca materialul folosit a fost Semtex, un explozibil cu putere mare de distrugere.

"Atentatul terorist a fost comis cu utilizarea unui rucsac sau a unei centuri ce continea 10 kilograme de explozibil", a precizat Ministerul de Interne tunisian intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

"Primele analize efectuate de departamentul stiintific si tehnic al politiei au permis identificarea, pe baza amprentelor, a victimelor ce faceau parte din fortele de securitate prezidentiale. Se presupune ca al 13-lea trup neinsufletit este al teroristului care a provocat explozia", se mai arata in comunicat.

"Nu a fost posibila identificarea celui de-al 13-lea corp cu ajutorul amprentelor, pentru ca el nu avea degete. O identificare printr-o analiza a ADN este in curs", continua comunicatul.

Atentatul a avut loc marti dupa-amiaza in apropiere de bulevardul Mohamed-V, una dintre principalele artere ale capitalei tunisiene. Presedintele Beji Caid Essebsi a decretat ulterior stare de urgenta in toata tara si a instaurat interdictia de a circula in timpul noptii in capitala.