Viitorul Spatiului Schengen depinde de disponibilitatile statelor UE de a participa la o schema permanenta de distribuire a refugiatilor pe baza cotelor obligatorii, afirma cancelarul Germaniei, Angela Merkel, mentinand flexibilitatea fata de primirea extracomunitarilor.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Intr-un discurs de 40 de minute rostit in Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german), Angela Merkel a respins criticile privind riscurile de securitate generate de venirea imigrantilor din Orientul Mijlociu si din nordul Africii, relateaza Mediafax.

"Cel mai puternic raspuns dat teroristilor este sa ne continuam vietile normal si sa mentinem valorile de pana acum, cu incredere si in libertate", a declarat Merkel, potrivit Reuters, referindu-se la atentatele de la Paris.

"Noi, europenii, vom demonstra ca vietile noastre libere sunt mai puternice decat orice act de teroare", a subliniat cancelarul Germaniei.

"Distribuirea refugiatilor in functie de performantele economice si de alte conditii, disponibilitatea de a participa la un sistem permanent de repartizare a refugiatilor conform cotelor vor determina daca Spatiul Schengen va rezista pe termen lung", a subliniat liderul de la Berlin.

Dupa atacurile teroriste de la Paris, in care au fost ucise 130 de persoane, Polonia a semnalat ca ar putea sa nu mai accepte cotele obligatorii privind distribuirea refugiatilor impuse de Uniunea Europeana.

Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobata.

Manuel Valls: UE nu trebuie sa mai primeasca imigranti

Premierul francez a participat la o intalnire informala la Matignon cu jurnalisti de la mai multe publicatii europene, noteaza Mediafax. "Europa trebuie sa spuna ca nu poate sa mai primeasca alti imigranti, asa ceva nu este posibil", a declarat Valls.

"Controlarea frontierelor exterioare ale Uniunii Europene este esentiala pentru viitorul UE. Daca nu facem asta, atunci poporul va spune: ", a completat premierul francez.

In cadrul unei reuniuni a ministrilor de Interne ai statelor UE, organizata vineri la Bruxelles, Franta a prezentat un plan, pe fondul atentatelor teroriste de la Paris, care sustine, in special, intensificarea controalelor la frontierele UE si crearea unui registru intraeuropean al pasagerilor aerieni (PNR).

"Europa trebuie sa gaseasca solutii pentru imigranti care sunt primiti in tarile vecine ale Siriei. In caz contrar, Europa pune la indoiala capacitatea sa de a-si controla in mod eficient frontierele", a sustinut Valls.

Comisia Europeana a adoptat, marti, cadrul juridic pentru finantarea unor contributii din partea UE oferite Turciei, pentru a diminua fluxul de imigranti care sosesc in Europa prin Turcia, dar discutiile dintre statele UE privitoare la colectarea celor trei miliarde de euro promise Turciei se anunta a fi dificile, potrivit unor surse europene, scrie AFP.

In cadrul reuniunii de la Matignon, Valls a subliniat ca Germania si Italia sunt vizate de atacuri ale organizatiei teroriste Stat Islamic (SI), in contextul in care Franta incearca sa formeze o coalitie unica sau, cel putin, o interventie coordonata impotriva SI in Siria.

Presedintele francez, Francois Hollande, o va intampina miercuri seara, la Palatul Elysee, pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, si joi dimineata pe Matteo Renzi, premierul Italiei, inainte de a pleca spre Moscova, unde se va intalni cu presedintele rus, Vladimir Putin.