Parlamentarul rus Serghei Mironov a spus miercuri ca partidul sau a propus un proiect de lege in parlament prin care sa fie pedepsiti toti cei care neaga ca uciderile din 1915 ale armenilor de catre Imperiul Otoman au constituit un genocid, informeaza Reuters.

“Tocmai am inregistrat un proiect de lege privind raspunderea in cazul in care nu se recunoaste realitatea genocidului la adresa armenilor de catre Turcia in 1915”, a scris Mironov, liderul partidului de opozitie Rusia Dreapta, pe contul sau de Twitter.

Mutarea vine la o zi dupa ce Turcia a doborat un avion de lupta rusesc la granita cu Siria, ceea ce a declansat un conflict major intre o tara NATO si Rusia.

Calificarea drept genocid a evenimentelor din 1915 este un subiect extrem de sensibil pentru Turcia care reactioneaza vehement de fiecare data cand este mentionat la nivel international.

Ankara este presata de mai multa vreme sa admita ca a fost vorba de un genocid, dar nu da niciun semn ca ar ceda.

Ca un exemplu al irascibilitatii Turciei pe acest subiect, amintim cal-a convocat pe 12 aprilie pe reprezentantul Vaticanului la Ankara pentru a oferi explicatii in legatura cu afirmatiile facute in aceeasi zi de papa Francisc, care a pronuntat pentru prima data termenul de ''genocid'', vorbind despre masacrul armenilor de acum 100 de ani.