Fotografiile "verisoarei teroriste" a lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor de saptamana trecuta de la Paris, au facut inconjurul lumii. Hasna Aït Boulahcen a fost prezentata ca o petrecareata fara seaman, obsedata de selfie-uri in posturi lascive. "Thug in a Tub" titra New York Post, ilustrand cu fotografii primite de la Daily Mail-ul britanic.

Cum s-a dovedit ulterior, fotografiile apartineau insa altei persoane, o marocana ce nu mai locuieste de opt ani in Franta si care nu avea nimic in comun cu atacurile de la Paris, relateaza Spiegel.de, mentionand si surse CNN.

"Presa bulevardiera de limba engleza nu se sfieste sa demonizeze atat raufacatorii dovediti, cat si pe cei banuiti" scrie Spiegel. In cazul teroristilor de la Paris, unele ziare "au fost duse de nas". Daily Mail si New York Post au folosit fotografii pentru cover story-urile lor care nu apartin Hasnei Aït Boulahcen, ci unei marocane pe nume Nabila Bakkatha.

Pentru a demonstra depravarea unor asa-zis teroristi ale caror crime si gesturi extreme nu au nimic de a face cu credinta si convingerile religioase, publicatiile mentionate se intrec in epitete de scandal: atentatoare depravata, petrecareata obsedata de selfie-uri, care "bea, facea sex cu traficanti de droguri si poza goala in baie".

Ideea subliminala este si cea a teroristului sau "teroristei de alaturi", pe care nu-i mana in lupta vreun jihad sau razboi sfant. Aït Boulahcen "nu citea niciodata Coranul, bea cu placere, fuma si avea faima de a fi avut mai multi iubiti".

Adevarata "eroina" a pozelor, Nabila Bakkatha, a fost atentionata de niste cunostinte cu privire la pozele ei aparute in presa. Acestea ar fi fost in posesia unei foste prietene a Nabilei, cu care relatia s-a deteriorat si care, din razbunare le-ar fi vandut unui jurnalist francez. Ea insasi a locuit in nordul Frantei intre anii 1998-2007, de atunci insa locuieste in Maroc.

Din relatarile CNN, Bakkatha intentioneaza sa ii dea in judecata pe jurnalist si pe ex-prietena care i-a vandut acestuia pozele. Ea invoca raul ce i s-a cauzat prin mistificarea numita. "Viata mea s-a schimbat radical, nu mai pot merge la lucru si nici pe strada, caci mereu ma simt amenintata".

"Ambele publicatii au scos intre timp pozele din variantele lor online, inlocuindu-le cu altele" mentioneaza Spiegel.de. Continutul story-ului a ramas insa acelasi. In diversele preluari ale articolului pe bloguri si in presa internationala, chiar si pozele au ramas la locul lor, asa ca reputatia marocanei se pare ca va mai avea de suferit.