Un politist alb din Chicago a fost pus sub acuzare pentru uciderea cu premeditare a unui adolescent de culoare, dupa cum arata o inregistrare video susceptibila sa intensifice tensiunile rasiale in aceasta regiune din nordul Statelor Unite, relateaza Agerpres citand AFP.

Adolescent de culoare, impuscat de 16 ori de un politistFoto: Captura YouTube

Inculparea lui Jason Van Dyke, 37 de ani, a fost anuntata de procurorul comitatului Cook, Anita Alvarez, inregistrarea video in cauza fiind facuta publica.

Atentie, imagini violente:

Punerea sub acuzare a unui politist este un fapt extrem de rar in Statele Unite si, in orice caz, o premiera la Chicago dupa mai multe decenii.

Plasat in arest preventiv fara cautiune, Jason Van Dyke este acuzat ca a impuscat cu 16 gloante un baiat in varsta de 17 ani, Laquan McDonald, o afacere care face deja valuri dincolo de Chicago.

Faptele au avut loc in octombrie 2014, dar controversa a capatat amploare in ultimele zile din cauza mobilizarii locuitorilor din Chicago care au cerut ca inregistrarea sa fie prezentata publicului.

Anita Alvarez s-a aflat, dupa cum a marturisit, sub presiune sa actioneze, dupa ce un judecator a ordonat autoritatilor ca pana miercuri sa difuzeze secventa cu ultimele secunde de viata ale tanarului.

Aceasta inregistrare, filmata de o camera aflata pe o vehicul, "este socanta, este violenta, te face sa-ti treaca fiori pe sira spinarii", a comentat marti intr-o conferinta de presa procurorul comitatului Cook.

Rudele lui Laquan McDonald si organizatiile pentru apararea drepturilor cetatenilor de culoare acuza politia ca a incercat sa musamalizeze ancheta si sustin ca procurorul l-a pus sub acuzare pe politist numai pentru ca imaginile urmeaza sa fie facute publice.