Donald Trump conduce cursa pentru nominalizarea unui candidat republican la presedintia SUA. BBC a realizat o lista cu 21 de politici si idei, majoritatea controversate, enuntate de Trump de-a lungul timpului. Trump, primul clasat in cursa pentru nominalizarea Partidului Republican la prezidentialele SUA din 2016, este cunoscut pentru propunerile controversate si pentru afirmatiile uneori hilare. Recent Trump a comentat chiar prezenta sa pe Twitter, sustinand ca: "Cineva mi-a spus ca sunt un Ernest Hemingway in 140 de caractere".

HotNews.roFoto: Hotnews

1. Arabii americani au aplaudat atacurile din 11 septembrie asupra World Trade Center. Trump a afirmat in repetate randuri ca pe data de 11 septembrie 2001, dupa ce doua avioane au intrat in Turnurile Gemene, mii de arabi americani au sarbatorit in New Jersey. Trump sustine ca astfel de demonstratii publice "iti spun ceva" despre musulmanii care traiesc in SUA, insa nu exista nicio relatare in mass media care sa vorbeasca despre asta.

2. Moscheile din SUA ar trebui tinute sub supraveghere continua. Trump crede ca legea americana ar trebui sa prevada ca toti musulmanii sa fie urmariti de autoritati, masura facand parte din eforturile antiteroriste. A retras in timp afirmatii privind crearea unei baze de date in care sa para toti musulmanii americani, insa sustine ca nu il intereseaza faptul ca supravegherea moscheilor este vazuta ca fiind o masura "incorecta politic".

3. SUA ar trebui sa foloseasca simularea inecului si alte metode "dure de interogare" in lupta sa impotriva Statului Islamic. Candidatul republican spune ca astfel de metode sunt "nimica toata" prin comparatie cu tacticile folosite de militanti, precum decapitarile.

4. Trump ar "bombarda Statul Islamic pana l-ar face praf si pulbere". Republicanul sustine ca niciun alt candidat nu ar fi la fel de dur ca el in privinta Statului Islamic si ca ar slabi puterea militantilor taindu-le accesul la petrol.

5. Va crea un cod fiscal simplu. Trump vrea ca toata lumea care castiga mai putin de 25.000 de mii de dolari pe an sa nu plateasca nicio taxa pe venit. Acestia ar urma sa depuna la autoritatea fiscala o singura pagina pe care sa scrie "Eu am castigat" ("I win"). Totodata, Trump sustine ca ar diminua taxele pe afaceri la 15% si ca ar permite multinationalelor care detin banii in conturi din strainatate sa isi repatrieze banii cu o taxa de 10%.

6. Managerii de fonduri de investitii "nu sunt trasi la raspundere pentru crime" de catre actualul cod fiscal american. Trump si senatorul democrat Elizabeth Warren au pareri asemanatoare pe acest subiect, considerand ca managerii de fonduri de investitii si cei ultra-bogati nu platesc suficiente taxe. Cu toate acestea, cand a venit timpul sa prezinte aspectele specifice ale planului sau, analistii sustin ca managerii de fonduri de investitii ar beneficia, de fapt, de o taiere a taxelor, odata cu clasa de mijloc.

7. Vrea sa contruiasca "un mare, mare zid" intre SUA si Mexic. In comentariile facute la inceputul campaniei, Trump a sugerat ca mexicanii care vin in SUA sunt, in marea lor majoritate, infractori. "Vin cu droguri, aduc infractiuni si sunt violatori", a afirmat Trump. Un zid construit la granita, sustine Trump, nu ii va tine in afara tarii doar pe mexicanii fara drept de intrare, ci si pe imigrantii sirieni. Magnatul american mai crede ca Mexicul ar trebui sa finanteze constructia zidului, ale carui costuri au fost estimate de analistii BBC ca fiind cuprinse intre 2,2 miliarde si 13 miliarde de dolari.

8. Ar impune deportarea in masa a circa 11 milioane de imigranti ilegali care traiesc in SUA. In pofida criticilor ca aceasta idee este nu doar xenofoba cat si prohibitiv de scumpa - 114 miliarde de dolari, potrivit estimarilor BBC - Trump sustine ca planul sau de deportare este pe cat de posibil, pe atat de uman. Mai mult decat atat, reforma imigratiei va pune punct "cetateniei prin nastere", politica de acordare a cetateniei americana oricarui copil de imigrant ilegal care s-a nascut pe teren american.

9. El si Vladimir Putin s-ar "intelege foarte bine". Intr-un interviu pentru CNN, Trump a declarat ca, desi intre Putin si Obama exista o antipatie care ii impiedica sa negocieze, el nu ar avea aceasta problema si s-ar "intelege probabil foarte bine cu el. Nu cred ca vom avea genul de probleme pe care le aveti acum".

10. SUA ar trebui sa investeasca mai mult in tratamentul bolilor mentale pentru a nu mai exista cazuri de atacuri armate in masa. Cu toate acestea, Trump nu crede ca un control mai mare asupra armelor reprezinta raspunsul la aceasta problema. Intr-o luare de pozitie cu privire la tema armelor, Trump a dezvaluit ca are un permis pentru a purta o arma ascunsa, iar cand vine vorba de interzicerea armelor, "Guvernul nu are ce cauta sa dicteze ce tip de arme au dreptul sa detina oamenii onesti, buni". De asemenea, Trump s-ar opune unei extinderi a verificarilor istoricului unei persoane.

11. China ar trebui admonestata in privinta mai multor chestiuni pentru a face ca schimburile comerciale cu SUA sa fie mai echitabile. In cazul in care este ales, sustine Trump, va obliga China sa nu isi mai subevalueze moneda nationala si o va forta sa creasca standardele de mediu si de munca. Magnatul american a fost critic si la adresa atitudinii laxe a Chinei catre proprietatea intelectuala americana si catre hacking.

12. Miscarea activista Black Lives Matter (BLM) cauzeaza probleme. Trump l-a ironizat pe candidatul democrat Martin O'Malley care si-a cerut scuze fata de membrii asociatiei care se pozitioneaza impotriva brutalitatii politiei. Omul de afaceri a aratat ca el este in favoarea aplicarii dure a legii. "Cred ca acestia cauta scandal" a spus Trump despre membrii BLM. Mai mult decat atat, Trump a postat pe Twitter un grafic controversat din care reiese ca numarul afro-americanilor care omoara caucazieni dar si persoane de culoare este mult mai mult decat cel al caucazienilor sau a ofiterilor de politie care fac asta. Graficul citeaza informatii date de "Biroul Statisticii Infractionale", o institutie fictiva, iar informatiile au fost infirmate cu ajutorul unor date reale facute publice de FBI.

13. Statisticile curente privind somajul sunt false. Trump a afirmat in repetate randuri ca somajul in SUA este de 20% - spunand o data ar urca chiar pana la 42% - in pofida faptului ca Biroul de Statistica a Muncii vorbeste de o rata a somajului de 5,1%. Trump spune ca in opinia sa datele oficiale sunt false.

14. Valoarea sa neta este de 10 miliarde de dolari. Pe baza declaratiei de avere a lui Trump, care are 92 de pagini, Bloomberg a calculat ca mogulul imobiliar are o avere de 2,9 miliarde de dolari, iar Forbes sustine ca valoarea neta a lui Trump este de 4 miliarde de dolari. Trump a raspuns insistand, intr-un comunicat de presa, ca are o valoare de peste 10 miliarde de dolari. Isi autofinanteaza campania electorala si sustine ca a inceput in lumea afacerilor cu "un mic imprumut de un milion de dolari" de la tatal sau.

15. Asistenta medicala pentru veteranii de razboi din SUA are nevoie de o reforma majora. Trump vrea sa indeparteze nivelul executiv al Departamentului pentru Veterani, afirmand ca timpul de asteptare prin care trebuie sa treaca verteranii pentru a obtine asistenta medicala a crescut si ca mii de veterani au murit asteptand asistenta specializata. Trump spune ca va investi in tratamentul "ranilor invizibile" precum stresul post-traumatic si depresia. Mai mult decat atat, Trump mai spune ca va mari numarul doctorilor specializati pe sanatatea femeilor pentru a acorda ingrijire numarului in crestere de veterani de sex feminin.

16. Obamacare este "un dezastru". Trump spune ca este de acord cu abrogarea Affordable Care Act a lui Barack Obama, care intentioneaza sa mareasca numarul de americani cu asigurare medicala, insa mai crede ca "toata lumea trebuie sa fie acoperita". Un purtator de cuvant al lui Trump a declarat pentru Forbes ca acesta va propune "un plan de sanatate care va reda autoritate statelor si care va opera sub principiile pietei libere".

17. Schimbarile climatice sunt doar "vremea". Desi considera ca este important sa mentinem "aerul curat" si "apa curata", Trump respinge teoriile privind schimbarile climatice, calificandu-le drept "o farsa", si crede ca restrictiile de mediu asupra afacerilor le fac mai putin competitive intr-o piata globala. "Nu cred ca ar trebui sa punem in pericol companiile din tara noastra", a declarat Trump pentru CNN vorbind despre acest subiect. "Costa prea mult si nimeni nu stie exact daca va functiona."

18. Lumea ar fi mai buna daca Saddam Hussein si Muammar Gaddafi ar fi, in continuare, la putere. Trump a declarat pentru CNN ca, in opinia sa, situatia din Libia si Irak este "mult mai rea" decat a fost vreodata in perioada in care cei doi dictatori, decedati acum, erau la putere. Desi recunoaste ca Hussein era "un tip groaznic", spune ca a facut treaba buna cand vine vorba de combaterea terorismului.

19. Ar trimite inapoi in Siria imigrantii sirieni care cer azil in SUA. Trump spune ca atacurile din Paris dovedesc ca e suficienta o mana de teroristi care se dau drept imigranti pentru a crea daune catastrofale. Trump spune ca s-ar opune stabilirii sirienilor in SUA si i-ar deporta pe cei care au fost deja plasati in tara sa.

20. Kim Davis ar trebui sa isi gaseasca altceva de munca. Functionara din Kentucky a devenit o cauza a conservatorilor dupa ce a fost incarcerata pe motiv ca a refuzat sa emita licente de casatorie pentru cuplurile gay, invocand ca o impiedica religia crestina. Trump spune insa: "Cred foarte foarte mult in crestinism si in religie, dar voi spune urmatorul lucru, nu a fost locul de munca potrivit pentru ea".

21. Este "un tip de treaba". In cea mai recenta carte semnata de Trump, "Crippled America", acesta scrie ca "sunt un tip de treaba, aveti incredere in mine, ma mandresc cu faptul ca sunt un tip de treaba insa sunt, de asemenea, pasionat si hotarat sa fac, inca o data, din tara noastra una mare". Site-ul Gawker a observat ca Trump se descrie in carte de mai multe ori ca fiind "un tip bun", iar magnatul a reiterat aceasta autoevaluare in monologul sau din deschiderea Saturday Night Live.