Departamentul de Stat al Statelor Unite a emis o alerta de calatorie in intreaga lume luni, avertizand cetatenii americani asupra "cresterii amenintarilor teroriste", informeaza Reuters si AFP.

"Informatiile actuale sugereaza ca SI (gruparea Statul Islamic), Al Qaida, Boko Haram si alte grupuri teroriste continua sa planifice atacuri teroriste in mai multe regiuni", a declarat Departamentul de Stat intr-o avertizare postata pe site-ul sau, citand de asemenea recentele atentate comise in acest an "in Franta, Nigeria, Danemarca, Turcia si Mali", potrivit Agerpres.

Un oficial al Departamentului de Stat a notat ca in trecut au fost emise alerte de calatorie in intreaga lume si ca aceasta ultima alerta actualizeaza in mod eficient avertismentele anterioare.

"Autoritatile cred ca exista permanent probabilitatea comiterii unor atacuri teroriste pe masura ce membri ai SI/Daesh se intorc din Siria si Irak", avertizeaza diplomatia americana, facand referire la combatantii straini care s-au intors in tarile lor de origine dupa ce au luptat in randurile organizatiei jihadiste.

"Extremistii au vizat evenimente sportive, teatre, piete sau servicii aeriene", adauga Departamentul de Stat, referindu-se la ultimele atentate, in special de la Paris si pe Stade de France la 13 noiembrie sau impotriva unui avion rusesc deasupra peninsulei egiptene Sinai la sfarsitul lunii octombrie.

Ministerul afacerilor externe al SUA emite foarte frecvent si foarte regulat alerte, de la tara la tara, pentru cetatenii americani instalati sau care calatoresc in strainatate, dar aceasta din urma este mondiala si are o dimensiune particulara tinand cont de multiplicarea atentatelor in ultimele saptamani, noteaza France Presse.

Posibile noi "atacuri ar putea avea loc printr-o varietate de tactici, recurgerea la arme conventionale sau neconventionale si pot viza interese publice sau private", potrivit Departamentului de Stat.

Washingtonul nu intra in detalii, asigurand ca el "continua sa colaboreze strans cu aliatii" in fata "amenintarii reprezentate de terorismul international".