Opozitia a remis luni presedintei Kosovo o petitie semnata de peste 200.000 de persoane cerand abandonarea acordului ce vizeaza normalizarea relatiilor dintre Kosovo si Serbia, semnat sub egida UE, potrivit Agerpres.

Deputatii opozitiei, in special formatiunea Vetevendosje (Autodeterminare) si militantii sai, au paralizat in ultimele saptamani lucrarile parlamentului pentru a protesta mai ales contra unui proiect de a acorda mai multa autonomie minoritatii sarbe din Kosovo, fosta provincie sarba cu o populatie de 1,8 milioane de locuitori, marea majoritate de origine albaneza, aminteste AFP.

Opozitia a prezentat petitia presedintei Atifete Jahjaga, sustinand ca infiintarea unei Asociatii de municipalitati sarbe in Kosovo, prevazuta intr-un acord calificat ca "istoric" de Bruxelles si incheiat in 2013 sub egida UE, va adanci diviziunile etnice si va creste influenta Serbiei.

Kosovarii albanezi au proclamat in 2008 independenta acestei foste provincii din sudul Serbiei. Serbia nu a recunoscut niciodata aceasta independenta, dar Uniunea Europeana a lansat un dialog intre Belgrad si Pristina vizand normalizarea relatiilor lor, mai aminteste France Presse.

"Suntem hotarati sa facem ca acest acord sa esueze, cu toate instrumentele democratice. Nimeni nu are dreptul sa ignore vointa poporului", a declarat deputatul Pal Lekaj, dupa ce a fost predata petitia presedintei.

Dna Jahjaga a cerut la randul ei, intr-un comunicat, tuturor partidelor politice "sa dialogheze pentru a depasi situatia creata in tara".

Potrivit constitutiei, autoritatile sunt obligate sa ia in considerare orice initiativa cetateneasca sustinuta de 10% din populatia Kosovo.

Curtea constitutionala, sesizata de dna Jahjaga, a suspendat la 10 noiembrie punerea in aplicare a acordului dintre Pristina si Belgrad, precizand ca este o "masura provizorie".