Presedintele rus Vladimir Putin si liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, cei doi mari aliati ai regimului sirian, au respins luni la Teheran orice "tentativa externa de a dicta" viitorul Siriei, scrie AFP.

La capatul unei intalniri de peste doua ore si jumatate, "cele doua parti au subliniat unitatea punctelor de vedere intre Moscova si Teheran privind caracterul inadmisibil al tentativelor externe de a dicta scenariile de rezolvare politica" a conflictului din Siria, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit imaginilor transmise de Rossia-24, Putin a declarat in timpul intalnirii ca "nimeni nu poate si nu trebuie sa impuna din exterior poporului sirian forme de guvernare a statului lor sau sa spune cine sa ii conduca. Doar poporul sirian trebuie sa decida".

Principalele tari care solicita plecarea presedintelui Bashar al-Assad sunt Statele Unite, Franta, Arabia Saudita si Turcia.

In prima sa vizita efectuata in Iran in ultimii opt ani, Vladimir Putin i-a oferit cadou liderului iranian unul dintre cele mai veche manuscrise ale Coranului.

Ayatollahul Khamenei este cea mai inalta autoritate politica si religioasa a Iranului, dar si seful suprem al Armatei.

Rusia efectueaza din 30 septembrie o campanie aeriana impotriva rebelilor din Siria si si-a intensificat recent bombardamentele impotriva organizatiei jihadiste Statul Islamic (SI).

Iranul ofera regimului Assad asistenta militara, trimitand consilieri si "voluntari" pe teren.

Conflictul din Siria s-a soldat cu moartea a 250.000 de oameni din martie 2011.

Reunite la Viena la jumatatea lunii noiembrie, 20 de puteri, printre care Rusia, SUA si Iranul, si-au fixat drept obiectiv negocieri de pace inainte de 1 ianuarie, dar nu reusesc sa ajunga la un acord in privinta presedintelui Bashar al-Assad.

Potrivit lui Ali Khamenei, "planul pe termen lung al americanilor este sa domine Siria si apoi sa preia controlul asupra regiunii. Acest lucru este "o amenintare, in special pentru Rusia si Iran".

Acesta a afirmat ca al-Assad "este presedintele legal si ales al poporului sirian" si "SUA nu au dreptul sa ignore acest vot si aceasta alegere".

Rusia si Iranul si-au strans legaturile in ultimii ani, cu o importanta cooperare economica si militara.