Marea Britanie a cerut ajutorul Frantei in incercarea de a gasi un submarin rusesc care s-ar afla in largul Scotiei, dupa ce regatul a renuntat la aeronavele Nimrod de detectare a submarinelor, informeaza The Telegraph.

Marea Britanie a scos din functiune aeronavele Nimrod in urma taierilor din bugetul de aparare operate in 2010. Aceste reduceri au atras avertismente din partea inaltilor oficiali din aparare, care au subliniat faptul ca Marea Britanie va fi dependenta de aeronave ale aliatilor pentru a-si supraveghea apele teritoriale.

Franta a trimis in Marea Britanie un avion de patrulare maritima French Atlantique 2, care a cautat submarinul in ultimele 10 zile.

O fregata a Marinei Regale a fost trimisa in regiune, precum si un submarin vanator, in urma temerilor legate de faptul ca submarinul rusesc incearca sa spioneze submarinul nuclear Trident.

Ministrul Apararii a refuzat sa dea declaratii asupra operatiunii, dar a confirmat faptul ca avioane ale aliatilor ajuta marina de la Moray Firth.

Patrularea submarinelor rusesti a crescut in ultimul an ajungandu-se la un nivel ce nu a mai fost atins de 10 ani, a avertizat un comandant NATO.