Liberalul Mauricio Macri a castigat duminica al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Argentina, punand astfel capat celor 12 ani de guvernare Kirchner si marcand virajul la dreapta a celie de-a treia economii a Americii Latine, scrie AFP.

Dupa numararea a 91% din buletinele de vot, primarul Buenos Aires Mauricio Macri, 56 de ani, a castigat 52,11% din voturi, fata de 47,89% pentru adversarul sau Daniel Scioli, candidatul coalitiei de stanga aflata la putere, care si-a recunoscut infrangerea.

Presedinta de stanga Cristina Kirchner, aflata in fruntea tarii din 2007, dupa ce i-a succedat sotului sau, nu mai avea dreptul sa candideze pentru un al treilea mandat.

Imediat dupa anuntarea primelor rezultate, o explozie de bucurie a rasunat in randul simpatizantilor primarului din Buenos Aires, reuniti la cartierul general al coalitiei Cambiemos.

"Multumesc. Multumesc pentru faptul ca ati crezut ca putem construi Argentina la care visam. Sunt aici pentru ca asa ati decis voi", a spus presedintele ales, in fata miilor de simpatizanti.

"Este o zi istorica, este o schimbare de epoca ce va fi minunata", dar "fara reglari de conturi", a spus Mauricio Macri.

"Cu votul vostru, ati facut posibil imposibilul", a adaugat acesta, inainte de a schita cativa pasi de dans.

Outsiderul Macri

Considerat un outsider, Mauricio Macri a reusit sa construiasca o coalitie in jurul partidului de dreapta pe care l-a infiintat, PRO, prin asociere cu radicalii din UCR (centru stanga), un partid care a oferit Cambiemos reteaua sa nationala.

Acest fost presedinte al clubului de fotbal Boca Juniors promite o ruptura cu politica economica protectionista promovata de guvernele lui Nestor (2003-2007) si Cristina Kirchner.

Noul presedinte, ales pentru un mandat de patru ani, va avea ca principala misiune redresarea economiei, in pragul recesiunii, dupa zece ani de crestere puternica.

Economistii din Cambiemos preconizeaza o relaxare sau desfiintare totala a controlului accesului la valute externe si intentioneaza sa renunte la supraevaluarea monedei nationale.

Macri este fiul unui important om de afaceri italian care a facut avere in Argentina. Nascut in Tandil, la 400 km de Buenos Aires, acesta a crescut in capitala tarii.

Dupa studii de inginerie la Universitatea catolica din Buenos Aires, a condus companiile din Grupul Macri, creat de tatal sau.

"Societatea argentiniana a dorit o schimbare. Macri a reusit sa incarneze aceasta schimbare. A castigat pentru ca este un bun administrator. De acum, va trebui sa transforme coalitia electorala intr-o coalitie de guvernare", noteaza politologul Mariano Aguas.

Fara majoritate in camera deputatilor sau in senat, Mauricio Macri va trebui sa creioneze aliante pentru a guverna Argentina, cu o opozitie peronista care detine majoritatea absoluta in Senat si o majoritate relativa la deputati.

"Avand vistieria tarii, poate convinge guvernatori peronisti care au nevoie de fonduri de la stat pentru provincia lor, care vor ordona ulterior deputatilor si senatorilor lor sa sustina politica guvernului", spune acest politolog.