Scoli inchise, metrou oprit, fortele de ordine mobilizate pe strazi: Bruxellesul traieste luni a treia zi consecutiva de alerta terorista maxima, la o zi dupa ce o actiune a politiei nu a permis capturarea lui Salah Abdeslam, unul dintre suspectii in atentatele din Paris, in care si-au pierdut viata 130 de oameni, scrie AFP.

Circulatia rutiera era mai putin densa iar bicicletele erau mai numeroase decat de obicei pe strazile capitalei europene cu 1,2 milioane de locuitori.

Amenintarea de atentate este in continuare "serioasa si iminenta", iar guvernul belgian a decis sa mentina nivelul de alerta la nivel maxim in regiunea bruxeleza si sa prelungeasca inchiderea metroului. Si scolile, gradinitele si universitatile au portile inchise. O serie de companii si-au invitat angajatii sa ramana acasa.

Luni dimineata, alte cinci persoane au fost arestate in regiunea Bruxelles si Liege.

"Luam masurile care sunt necesare pentru a garanta securitatea oamenilor" dar "viata trebuie sa continue la Bruxelles, viata economica si viata sociala", a spus ministrul de Interne Jan Jambon.

Autoritatile belgiene se tem de "atacuri similare celor din Paris", "cu mai multi indivizi" care ar putea ataca "locuri foarte frecventate".

Salah Abdeslam, de negasit

Intrebat despre ancheta in curs, Jambon a precizat ca duminica au fost arestate 16 persoane in cursul a circa 20 de perchezitii. "Dar este clar ca actiunea nu este inca terminata", in special in ceea ce priveste gasirea lui Salah Abdeslam, "o tinta importanta", a recunoscut Jambon, care a refuzat sa dea alte detalii.

Pana in prezent, nu au fost descoperite arme sau explozibil in aceste operatiuni.

Salah Abdeslam, cetatean francez in varsta de 26 de ani, rezident belgian, a jucat cel putin un rol logistic in atentatele de la Paris si informatiile arata ca a fugit in Belgia la cateva ore dupa atacuri. Fratele sau Brahim s-a detonat intr-un restaurant in 13 noiembrie.

In Franta, politia incearca sa-l identifice pe al treilea kamikaze, care s-a detonat langa Stade de France.

In Belgia, un al treilea suspect a fost retinut la sfarsitul saptamanii pentru terorism. La domiciliul sau au fost gasite arme, dar nu si explozibil.

O ancheta are loc si in Turcia, unde un belgian de origine marocana - Ahmad Dahmani, 26 de ani - a fost arestat fiind suspectat de implicare in atentatele din Paris.

Pe plan militar, Franta va putea folosi incepand de luni portavionul Charles de Gaulle, care a ajuns in Mediterana orientala.

Armata franceza isi va tripla astfel capacitatile de atac in Irak si Siria, cele 26 de avioane de pe portavion adaugandu-se astfel celor 12 aparate stationate in Emiratele Arabe Unite si in Iordania.