Oficialii si functionarii rusi nu vor mai avea voie sa utilizeze software strain de anul viitor daca exista o varianta ruseasca a programului, informeazaThe Moscow Times.

Functionarii rusi vor fi obligati sa foloseasca programe rusestiFoto: Flickr

Decizia, luata cu scopul de a intari securitatea nationala a Rusiei si a sprijini industria locala software, ar putea costa firmele straine sute de milioane de dolari anual.

Regulile, ce se vor aplica entitatilor locale si nationale de stat, vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, potrivit ordinului semnat de premierul Dmitri Medvedev si publicat pe pagina de internet guvernului vineri.

Ordinul este parte a campaniei rusesti de a taia din importuri in domenii industriale cheie, demarata dupa racirea relatiei cu Occidentul in contextul situatiei din Ucraina.

De asemenea, masura este legata de teama de spionaj si sabotaj din partea serviciilor de informatii straine, despre care se crede ca ar ava acces la software si echipamente dezvoltate in tarile lor.

Aceasta teama a dus la apeluri de boicotare a iphone-urilor, la realizarea unui sistem de operare care sa concureze Windows si la un control mai strict al internetului.

Potrivit decretului publicat vineri, autoritatile vor realiza un registru al programelor de computer rusesti care le va verifica provenienta si le va promova.

Gigantii software straini, precum SAP, Oracle, IBM si Microsoft au consemnat anul trecut in Rusia vanzari de circa 1,4 miliarde de dolari.