Rusia interzice functionarilor sa mai foloseasca software strain, daca exista un program rusesc asemanator
Decizia, luata cu scopul de a intari securitatea nationala a Rusiei si a sprijini industria locala software, ar putea costa firmele straine sute de milioane de dolari anual.
Regulile, ce se vor aplica entitatilor locale si nationale de stat, vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, potrivit ordinului semnat de premierul Dmitri Medvedev si publicat pe pagina de internet guvernului vineri.
Ordinul este parte a campaniei rusesti de a taia din importuri in domenii industriale cheie, demarata dupa racirea relatiei cu Occidentul in contextul situatiei din Ucraina.
De asemenea, masura este legata de teama de spionaj si sabotaj din partea serviciilor de informatii straine, despre care se crede ca ar ava acces la software si echipamente dezvoltate in tarile lor.
Aceasta teama a dus la apeluri de boicotare a iphone-urilor, la realizarea unui sistem de operare care sa concureze Windows si la un control mai strict al internetului.
Potrivit decretului publicat vineri, autoritatile vor realiza un registru al programelor de computer rusesti care le va verifica provenienta si le va promova.
Gigantii software straini, precum SAP, Oracle, IBM si Microsoft au consemnat anul trecut in Rusia vanzari de circa 1,4 miliarde de dolari.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
In plus, Phutin este campinul abuzurilor pe alt segment de activitati si hotul stie sa se fereasca sa nu fie furat.
Rusia este o piata mare, protectionismul ii poate aduce beneficii enorme, asa incat, nu prea as condamna decizia.
Rusia ar trebui complet ignorata economic.
Mai degraba cred ca incearca sa stopeze iesirea de bani din tara sub forma de licente. Doar ca o sa-i coste mult mai mult cand or sa constate cat e de greu sa inlocuiesti programe cu peste 10 ani de istorie in spate.
Pentru o imagine mai completa, cifrele de afaceri ale companiilor respective pe 2014 (cf. Wikipedia):
SAP - 17,5 mld €
Oracle - 38 mld $
IBM - 92,8 mld $
Microsoft - 93,5 mld $
Alea 1,4 mld $ sunt putin peste 0,5%.