Berlinul a deschis un adapost in fostul sediu al Stasi, fosta politie secreta comunista din Germania de Est, intr-un efort de a face fata afluxului masiv de solicitanti de azil, potrivit presei germane, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Emblema STASIFoto: Wikipedia

Aproximativ 500 de persoane, majoritatea din Siria, Irak si Afganistan, au fost cazate incepand de vineri in aripa spionajului extern a fostului sediu impozant al Ministerului pentru Securitatea Statului, potrivit Berliner Zeitung.

Pana la 900 de persoane urmeaza sa fie gazduite aici, temporar. "Camerele vor fi folosite, in sfarsit, pentru ceva semnificativ", a declarat Ruediger Kunz, un purtator de cuvant al Crucii Rosii Germane (DRK), citat de ziar. Agentia pentru servicii sociale a Berlinului nu a putut fi contactata, duminica, de AFP.

Imobilul de birouri era odinioara fieful legendarului sef de retea de spionaj Markus Wolf.

Supranumit "Omul fara fata", deoarece serviciile occidentale de informatii nu au avut mult timp nici macar fotografia sa, Wolf a condus timp aproape trei decenii una dintre cele mai temute retele de spionaj din lume.

O legenda inca din timpul vietii, Wolf a condus cu succes peste 4.000 de spioni din spatele Cortinei de Fier, in timpul mandatului sau, in perioada 1958-1987, infiltrand adanc nenumarate "cartite" in administratia guvernamentala vest-germana.

Aripa lui Wolf a fost folosita de catre compania nationala feroviara Deutsche Bahn in anii '90, dar era pustie de cativa ani, potrivit Tagesspiegel.

Pana la sase persoane urmeaza sa doarma, in paturi suprapuse, in fiecare birou din aceasta aripa, unde azilantii pot petrece trei luni, inainte sa fie cazati mai mult sau mai putin permanent.

Sediul principal al Stasi, in care enorma agentie pastra un numar vast de dosare despre cetateni est-germani, va ramane muzeu, potrivit Berliner Zeitung.

Aproximativ 7.000 de angajati Stasi lucrau in complexul tentacular din cartierul Lichtenberg, care a fost luat cu asalt de catre manifestanti in saptamanile de dupa caderea Zidului Berlinului, in 1989, pentru a opri personalul sa distruga dosarele.