Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca, luni, un nou termen in dosarul Referendumul, in care Liviu Dragnea a fost condamnat la un an inchisoare cu suspendare, fiind acuzat de fraudarea referendumului organizat in 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, scrie Agerpres.

UPDATE9.16 Presedintele PSD a stat doar cinci minute in sediul instantei, deoarece a fost anuntat ca procesul s-a amanat pentru ora 12,00.

08.50 Dragnea a ajus la ICCJ, dar nu a vrut sa faca declaratii jurnalistilor

In septembrie, la primul termen al procesului, aflat in faza de apel, aproape jumatate dintre cei 75 de inculpati au declarat ca nu si-au angajat avocati, acesta fiind si motivul pentru care procesul a fost amanat.

Liviu Dragnea a fost prezent in sala de judecata, el fiind printre putinii inculpati care a spus ca doreste sa fie reaudiat de judecatori. La iesirea din sala de judecata, Liviu Dragnea nu a dorit sa comenteze despre acest dosar, el sustinand ca nu amesteca justitia cu politica, iar ceea ce va avea de spus va fi doar in sala de judecata. Pe 15 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la ICCJ la un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de trei ani.

Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel. Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. Potrivit DNA, demersul lui Dragnea a fost sustinut de 74 de persoane, presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt, in sarcina carora s-a retinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.