Jurnalistii de la Associated Press sustin ca migrantii afgani care ajung in Europa cumpara scrisori false de amenintare din partea talibanilor pentru a convinge autoritatile europene sa le acorde azil,relateaza Mediafax.

AfganistanFoto: Afganistan-defence.au.com

Scrisorile de amenintare erau trimise in mod traditional de catre talibani celor acuzati ca au colaborat cu fortele afgane sau americane. Enumerau crimele pe care destinatarul scrisorii le-a comis si il anuntau ca o comisie militara ii va decide soarta. Aceste scrisori de amenintare trimise de talibani erau vazute ca o condamnare la moarte.

Insa, fortele talibane afgane sustin ca nu mai folosesc in prezent aceasta practica de amenintare, totusi imigrantii afgani continua sa se prezinte la portile Europei cu astfel de scrisori, ceramd azil statelor UE. Cei care au de castigat de pe urma scrisorilor de amenintare sunt falsificatorii, care afirma ca o scrisoare convingatoare poate ajunge si pana la 1.000 de euro.

Dintre scrisorile de amenintare prezentate autoritatilor europene as spune ca 1% sunt reale, iar 99% sunt falsuri. Pana acum am cunoscut un singur om care a primit o scrisoare de amenintare reala din partea talibanilor”, a sustinut Mukhamil, un falsificator, pentru jurnalistii Associated Press.

Mukhamil foloseste o formula simpla in redactarea scrisorilor de amenintare, acuzandu-l pe destinatar de colaborare cu fortele afgane sau americane si imprimand un logo copiat de pe site-ul talibanilor.

Guvernul afgan se asteapta ca pana la sfarsitul anului 160.000 de cetateni sa fi emigrat. Cei mai multi se indreapta spre Germania, unde autoritatile sustin ca afluxul de afgani din zone relativ sigure este unul inacceptabil. In vreme ce, Oficiul federal pentru migratie a afirmat ca este la curent cu scrisorile de amenintare, insa acestea au o pondere mica in decizia acordarii azilului.

Hazna Gul, un imigrant afgan, care a primit azil in Italia acum doi ani sustine ca falsa scrisoare de amenintare din partea talibanilor prezentata autoritatilor a fost un factor decisiv in ceea ce priveste acordarea azilului pentru el, sotia sa si cei doi copii. Insa, el mentioneaza ca acum autoritatile europene cunosc prea bine practica falsificarii scrisorilor de amenintare.