Belgia mentine si luni, pentru a treia zi consecutiv, starea de alerta terorista maxima pentru capitala Bruxelles si intreaga regiune. Politia belgiana a arestat 16 persoane in noaptea de duminica spre luni, la capatul unei operatiuni antiteroriste de 5 ore desfasurata in mai multe zone din Bruxelles. Printre cei arestati nu se afla insa si Salah Abdeslam, suspect-cheie in atacurile din 13 noiembrie de la Paris, cautat de 9 zile, anunta Reuters. La capatul a doua zile de la declansarea alertei, tot mai putin belgieni sunt vazuti pe strazi, in timp ce armata si politia continua sa patruleze in oras. Autoritatile belgiene cauta cel putin 2 teroristi, dintre care unul poarta o centura cu explozibili de tipul celor detonate de kamikaze in atacul din Paris de pe 13 noiembrie.

Armata, pe strazile din BruxellesFoto: Agerpres/EPA
  • Vezi mai jos principalele momente ale zilei de duminica:

-------------------

2:00 Politia belgiana a arestat 16 persoane in operatiunile de duminica seara, insa printre cei 16 nu se gaseste si Salah Abdeslam, suspect-cheie in atacurile din 13 noiembrie de la Paris, cautat de 9 zile, anunta AFP.

01:20Autoritatile belgiene anunta finalul operatiunii antiteroriste. "Perchezitiile s-au incheiat", a declarat o sursa pentru AFP, fara a oferi alte detalii.

22:40 Politia federala belgiana cere ca in presa si pe retelele de socializare sa nu apara informatii privind operatiunile in curs de desfasurare.

22.28: Un ziarist RTBF anunta schimburi de focuri in Bruxelles, postari pe Twitter ale localnicilor confirma

22:20 Politia belgiana a ales sa nu divulge detaliile operatiunii de duminica seara pentru o cat mai buna desfasurare a acesteia. (Le soir)

22:15Zonele Laeken si Wemmel, survolate de elicoptere.

22:10Un autobuz este folosit pentru a bloca strada Lombard din centrul Bruxelles-ului.

22:00 Sute de politisti patruleaza in cartierul Etterbeek din Bruxelles.

21:55 Forte de securitate au fost observate in interiorul si in afara hotelului Radisson Blu, insa nu exista informatii oficiale despre operatiune sau daca exista vreo legatura cu luarea de ostatici de la hotelul Radisson din Mali. (7sur7)

21:50Un perimetru securizat a fost creat de politie in centrul orasului, insa nu exista informatii oficiale despre motivele interventiei.

21:40 O operatiune antiterorista este in curs de desfasurare in centrul orasului Bruxelles, anunta 7sur7.

19:50Nivelul maxim de alerta terorista pentru Bruxelles va fi mentinut si luni. Metroul nu va circula, scolile vor fi inchise.

19:47Scolile din Bruxelles raman inchise luni, anunta premierul belgian, citat de Reuters.

18:32 Potrivit Digi24, autoritatile belgiene au anuntat ca alarma din suburbia Vilvorde-Machelen a fost falsa si ca masina suspecta nu prezinta probleme.

17:05 O masina suspecta a fost gasita intr-o suburbie a Bruxelles-ului, politia a instaurat un perimetru de securitate in jurul autovehiculului. Personalul dintr-un post de televiziune aflat in apropiere a fost evacuat, transmite RTL.be.

Politia din Vilvorde-Machelen a stabilit un perimetru de securitate in jurul unui vehicul suspect reperat in Vilvorde, in apropiere de o biserica din centrul suburbiei.

"Un vecin a informat politia locala ca masina este stationata de doua ore in acest loc, ceea ce i s-a parut suspect. Avand in vedere nivelul actual al amenintarii, nu ne asumam niciun risc", a explicat Eric Basseleer, purtator de cuvant al politiei locale din Vilvorde-Machelen.

Cladirile Medialaan, care gazduiesc postul de televiziune flamand VTM, au fost evacuate.

15:34 Potrivit Le Soir, cele mai frecvente intrebari puse de cetateni operatorilor care raspund la numarul de telefon pus la dispozitie de Centrul pentru situtii de urgenta (1771) sunt:

1. Voi putea merge luni la munca in Bruxelles?

2. Pot sa imi duc maine copilul la scoala in Bruxelles?

3. Va fi redeschis metroul?

Bruxelles sub stare de alerta maxima / Foto: Vincen Beeckman

15:27 OCAM se va reuni in jurul orei locale 17:00 pentru a reanaliza situatia de securitate si pentru a decide daca se va mentine starea de alerta. Bruxellezii asteapta, in jurul orelor locale 18:00 - 19:00 informatii cu privire la situatia pentru inceputul de saptamana.

14:54 Ministrul pentru Securitate si Interne Jan Jambon a evocat prezenta "mai multor suspecti".

Amenintarea terorista in Belgia nu va disparea o data ce Salah Abdeslam, principalul suspect inca in libertate in urma atacurilor comise la Paris pe 13 noiembrie, va fi prins. Amenintarea este mai mare decat un presupus terorist, a declarat ministrul sambata seara pentru VRT, potrivit 7sur7.

14:44 Metroul din Bruxelles ramane inchis. Autobuzele circula insa unele tramvaie au fost oprite. Gara Bruxelles-Schumman ramane inchisa, informeaza Le Soir.

14:02 Autoritatile belgiene cauta cel putin 2 teroristi, dintre care unul poarta o centura cu explozibili de tipul celor detonate de kamikaze in atacul din Paris de pe 13 noiembrie, scrie Le Soir. Anchetatorii se tem ca si alte celule teroriste se gandesc sa actioneze.

13:27 Ministrul belgian al Justitiei Koen Greens estimeaza ca metroul din Bruxelles va circula din nou luni, "daca totul se desfasoara normal". "Vrem sa supraveghem metroul", a declarat ministrul in emisiunea "De Zevende Dag" de la postul de televiziune VRT. In ceea ce priveste deschiderea scolilor, situatia "este 50/50", potrivit ministrului Educatiei Joelle Milquet, contactat de Le Soir, scrie 7sur7.

Organizatia de coordonare pentru analiza amenintarii (OCAM), aflata in subordinea Ministerului belgian de Interne, care consiliaza guvernul pe teme de securitate, a anuntat intr-un mesaj pe Twitter ca Bruxelles-ul ramane sub nivelul 4 de alerta, indicand o amenintare "serioasa si iminenta" a unui atac. Restul tarii ramane sub nivelul 3 - impus pentru o amenintare posibila si probabila.

O alerta terorista de nivel maxim a fost declansata sambata in regiunea Bruxelles, unde autoritatile vorbesc despre o amenintare "precisa si iminenta", scrie 7sur7. Metroul din Bruxelles a fost inchis, toate concertele, evenimentele publice si meciurile au fost anulate. Autoritatile au facut apel la populatie sa evite locurile aglometare, precum "concerte, evenimente, gari, aeroporturi, transport in comun si centre comerciale".: