Un cetatean american a supravietuit atat atentatelor din Paris de acum o saptamana (13 noiembrie), dar si atentatelor din New York din 11 septembrie 2001, scrie Le Monde. Matthew (asa cum vrea sa fie cunoscut cetateanul american) a fost ranit de teroristii islamisti in sala de concerte Bataclan, dar a fost salvat din carnagiu de un ziarist Le Monde, care statea vizavi de sala.

Oameni fugind de teoristii din BataclanFoto: Captura YouTube

Ziaristul francez a coborit din imobilul in care locuia imediat dupa ce impuscaturile au incetat si l-a gasit pe Matthew intins pe jos, intr-o balta de sange. Impreuna cu un ajutor l-a carat pana la poarta imobilului, unde insa ziaristul a fost impuscat la randul sau de unul dintre teroristi. Ranit la bratul stang, ziaristul le Monde a reusit totusi sa-l adaposteasca pe cetateanul american.

In cele din urma, dupa o agonie de cateva ore in care a asteptat ca medicii francezi sa poata ajunge la imobilul locuit de ziaristul Le Monde, Matthew a fost salvat si a reusit sa-si anunte sotia si pe cei doi copii ca e teafar. El venise singur la sala de concerte Bataclan pentru a asculta concertul trupei americane Eagles of Death Metal. Sotia si cei doi copii au ramas intr-un hotel pentru ca nu au reusit sa gaseasca un baby-sitter pentru acea seara.

Matthew le-a relatat ziaristilor de la Le Monde ca a reusit sa scape viu si din atentatele din New York, 11 septembrie 2001. El se afla intr-unul dintre turnurile gemene, la baza acestuia, cand avionul pilotat de un terorist l-a lovit in plin la etajele superioare. "Am parcurs in fuga jumatate din Manhattan. Dar ce am trait la Bataclan a fost de mii de ori mai rau", a declarat Matthew pentru Le Monde.