Scriitorul Michel Houellebecq i-a criticat violent pe politicienii francezi, de la presedintele Francois Hollande la predecesorul acestuia, Nicolas Sarkozy, acuzandu-i in mod public ca au creat conditiile care au condus la comiterea atacurilor de la Paris, informeaza Mediafax citand nouvelobs.com.

Celebrul scriitor francez, autorul controversatului roman "Supunere" ("Soumission"), ce imagineaza o islamizare inevitabila a Frantei, a formulat aceste critici violente intr-un editorial publicat in editia de joi a cotidianului italian Corriere della sera.

"Guvernele care s-au succedat pe parcursul ultimilor 10 ani (20 sau chiar 30) au esuat lamentabil, rasunator si sistematic in misiunea lor fundamentala, aceea de a proteja populatia franceza", afirma Michel Houellebecq.

In fata "discreditarii" de care sufera in prezent clasa politica franceza, "unica solutie care ne ramane este sa ne indreptam treptat spre unica forma de democratie veritabila, iar prin asta ma refer la democratia directa", a adaugat cunoscutul romancier si eseist francez.

Deosebit de sever la adresa presedintelui Hollande si a premierului Manuel Valls - pe care, potrivit lexpress.fr, scriitorul ii caracterizeaza prin sintagme precum "insignifiant oportunist", respectiv "retardat congenital" -, Michel Houellebecq nu ii citeaza in mod expres pe predecesorii acestora, Nicolas Sarkozy si Francois Fillon. Insa scriitorul afirma ca toti acesti politicieni si-au multplicat erorile in ultimii ani.

"Care sunt liderii politici care au angrenat Franta in operatiuni ᅡabsurde si costisitoareᅡ al caror rezultat principal a fost aprofundarea haosului, ᅡmai intai in Irak, apoi in Libiaᅡ?", se intreaba Houellebecq. "Si cine era dispus, pana de curand, sa faca acelasi lucru in Siria?", se intreaba din nou scriitorul, denuntand, de asemenea, reducerile bugetare care au afectat Politia franceza.

Singurul politician care a scapat de criticile sale virulente este fostul ministru de Externe Dominique de Villepin, care, potrivit lui Michel Houellebecq, va intra in istorie, deoarece a evitat, "macar o data", ca Franta sa se "aventureze intr-un razboi inutil, cel din Irak, in 2003".

In schimb, romancierul considera ca poporul francez nu a esuat. "Franta va rezista. Francezii vor sti sa reziste, fara insa sa fi fost nevoiti sa recurga la un eroism exceptional sau sa aiba nevoie de o tresarire colectiva a orgoliului national".

"Vor rezista pentru ca nu pot sa faca altfel si pentru ca oamenii se obisnuiesc cu orice. Pentru ca nicio emotie umana, nici macar frica, nu e mai puternica decat obisnuinta", a adaugat Michel Houellebecq.

Pe 7 ianuarie, in plin turneu de promovare a romanului "Supunere", scriitorul Michel Houellebecq a parasit Parisul sub escorta politiei, in urma atentatelor din redactia saptamanalului de satira Charlie Hebdo. Romanul "Supunere" imagineaza o Franta guvernata in 2022 de un partid musulman. Cu toate acestea, scriitorul spune ca romanul sau nu este islamofob.

O carte care a generat controverse puternice, "Supunere" a aparut in Franta pe 7 ianuarie, in aceeasi zi cu tragicul eveniment petrecut in redactia revistei Charlie Hebdo. Publicat intr-un prim tiraj de 150.000 de exemplare, romanul a fost epuizat in primele zile, urcand instantaneu pe primele locuri in topurile de vanzari. Editia in limba germana, publicata la numai cateva zile distanta de lansarea editiei franceze a atins primul loc in topurile de vanzari, cu un tiraj de peste 250.000 de exemplare.

Inainte de aparitia pe piata, romanul "Supunere" ("Soumission") a fost piratat si citit de mii de internauti. Imediat dupa ce a vazut lumina tiparului, romanul a devenit simultan bestseller in Franta, Germania si Italia. "Supunere" este cel de-al saselea roman al scriitorului Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuti si tradusi autori francezi contemporani.

Roman pe care autorul il include in genul PF (political fiction), "Supunere" "a zguduit" deja Occidentul. Un Occident pe care inca din 1998, prin "Particulele elementare", Michel Houellebecq il analizeaza cu scalpelul in mana, punandu-i in fata mizeria morala si deruta politica. Antieroul lui Houellebecq, Francois, profesor de literatura la Sorbona, mizantrop care cauta cu acelasi entuziasm pe internet meniuri de catering si servicii sexuale, asista abulic la instalarea legitima la putere a unui guvern musulman moderat. Viata lui nu are nimic spectaculos, iar prefacerile aduse de manevrele politice se dovedesc inexorabile. Sorbona devine universitate musulmana, iar cariera lui Francois depinde de o convertire, ale carei avantaje sunt nesperate. Si de ce nu s-ar supune, cand lucrurile promit sa se aranjeze atat de bine? La urma urmei, nu este civilizatia moderna bazata pe dezideratul "cautarii fericirii"? Provocator cu program, scriitorul socheaza de fiecare data prin tusele satirice indraznete, insa intrebarile subiacente apartin unui moralist care, schitand portretul unei Europe lipsite de ideal, constata esecul proiectului iluminist si intrevede sfarsitul civilizatiei occidentale seculare.

Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuti si tradusi autori francezi, a primit, in 2010, prestigiosul premiu Goncourt, pentru romanul "Harta si teritoriul". Supranumit "copilul teribil al literaturii franceze", romancierul a mai fost nominalizat de doua ori la premiul Goncourt, in 1998, cu "Particulele elementare", si sapte ani mai tarziu, cu "Posibilitatea unei insule".

Nascut pe 26 februarie 1958, in insula La Reunion, potrivit biografiei sale oficiale, si in 1956, potrivit altor surse, Houellebecq a devenit un scriitor cult in 1994, cu volumul "Extinderea domeniului luptei/ Extension du domaine de la lutte". Anterior, in 1992, el a publicat primul volum de poeme, "Pe urmele fericirii", distins cu premiul Tristan Tzara. Al doilea volum de poeme, "Sensul luptei", a obtinut Prix de Flore in 1996.

Monstru rece si provocator pentru unii, geniu absolut pentru altii, acesta a publicat in 1998 volumul "Particulele elementare/ Les Particules elementaires", care a fost tradus in 25 de limbi si recompensat cu Prix Novembre. In 2000, i-au aparut un disc, "Prezenta umana", cu poeme in lectura proprie, acompaniate de muzica lui Bertrand Burgalat, si "Lanzarote", un volum intre reportaj si fictiune, cu fotografii.

Un exponent al antieroului si al disperarii, el a publicat in 2001 cel de-al treilea roman, "Platforma/ Plateforme", consacrat turismului sexual. In anul 2002, a devenit primul francez caruia i s-a acordat prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award. Urmeaza "Posibilitatea unei insule/ La Possibilite d'une ile", in 2005, volum care este recompensat cu premiul Interallie.

La editura Polirom au fost publicate romanele sale "Platforma" (2003), "Extinderea domeniului luptei" (2005), "Particulele elementare" (editia a doua revazuta, 2006), "Posibilitatea unei insule" (2006), "Inamici publici" (2008; Polirom, 2009), in colaborare cu Bernard-Henry Levy, "Harta si teritoriul" (2011). Romanul "Supunere", de Michel Houellebecq, a fost bestseller al editurii Humanitas Fiction la Bookfest 2015.