Centrele comerciale si majoritatea magazinelor din cartierele comerciale ale Bruxelles-ului erau inchise sambata de dimineata. Nivelul amenintarii teroriste din capitala Belgiei a fost crescut pana la treapta maxima, cu un rezultat vizibil pe strazile orasului care s-au golit, ramanand doar cativa soferii, foarte putini pietoni, si multi agenti ai fortelor de ordine, scrie LeSoir.be. In general diminetile de sambata din centrul orasului belgian sunt linistite, insa oamenii au obiceiul sa iasa din casa dupa-amiaza. Nu si astazi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-o zi de sambata oarecare, oamenii si-ar fi gasit probabil refugiu in mall-uri, cum ar fi City 2 de pe Rue Neuve, sau in marile galerii ale orasului. Nu si de data aceasta, in ciuda unei slabe sperante prezenta la inceputul zilei: la pranz, unul cate unul, centrele comerciale si-au scos clientii in ploaie si si-au inchis portile aflate deja sub supraveghere sporita din partea serviciilor de securitate. Masurile vin in urma recomandarilor Consiliului de Securitate Regional. Printr-un efect de domino, cele cateva magazine care au rezistat pe Rue Neuve sau pe alte bulevarde pana in jurul amiezii, au inchis si ele.

Miscarea a fost treptata. In jurul orei 10:30, pe coridoarele complexului City 2, comerciantii continuau sa puna intrebari cu privire la ziua care tocmai incepea.

Pe la ora 11:00, perspectiva inchiderii devenise deja o certitudine. Pe strada Rue Neuve, unele lanturi comerciale cunoscute nici macar nu au deschis sambata.

Ca pieton, sambata a fost imposibil sa mergi 50 de metri fara ca un agent de securitate, politist sau soldat sa se uite la tine, scrie Le Soir. Tensiunea a fost aproape tangibila; echipele de televiziune au fost invitate sa nu filmeze fortele de ordine si sa nu dea prea multe informatii cu privire la pozitia lor, traseul sau organizarea lor.

La amiaza, in urma recomandarile autoritatilor, City 2 si Rue Neuve au fost inchise complet. Trotuarele si cele mai multe magazine din restul orasului s-au golit de asemenea. Cu cincisprezece zile inainte de Sfantul Nicolae, si cu putin peste o luna pana la Craciun, o sambata moarta nu este de bun augur pentru comertul din Bruxelles.

Nivelul maxim de alerta a avut consecinte si asupra transportului urban. Metroul este inchis pana duminica dupa-amiaza, masurile de securitate in gari au fost sporite considerabil (gara Schuman este inchisa) mai ales in Bruxelles Sud, de unde pleaca TGV-uri spre intreaga Europa.

Sambata dimineata era liniste In apropiere de gara: autocare si taxiuri, masini parcate prost, ca de obicei. Insa de indata ce se trecea de usile mari de sticla, intrand in cladire, tensiunea era perceptibila, chiar daca multimea de navetisti din timpul saptamanii lipsea de pe peroane.

Sambata trecuta, dupa atacurile din Paris, jurnalistii Le Soir au constatat o situatie obisnuita de altfel. Cei care au dorit sa plece spre Paris au putut sa isi cumpere bilete de urgenta si sa urce in tren fara niciun control. La fel si pe drumul de intoarcere duminica seara. Biletele jurnalistilor nu au fost niciodata verificate pe TGV, nici spre Paris, nici la intoarcere.

De aceasta data insa, controalele sunt mai dure. La iesirea din zona ghiseelor pentru bilete, politia solicita unui calator sau altuia sa isi deschida bagajele. Cele doua sali de asteptare, aflate pe fiecare parte a coridorului central, sunt inaccesibile. Se intra pe peron printre bariere pazite de politisti. Atmosfera este incarcata si toata lumea se conformeaza cu cerintele fortelor de ordine.

La fel pentru pasagerii care sosesc in Bruxelles: acestia sunt invitati sa mearga pe o cale ocolita pentru a ajunge la holul central. In mod evident, scopul este ca fluxurile de pasageri sa nu se intersecteze, ceea ce ar adauga confuzie acestui furnicar uman.