De-abia instalat, guvernul polonez conservator a apasat pe accelerator in incercarea de a prelua controlul asupra serviciilor secrete si in a-si plasa oamenii sai la Tribunalul constitutional, provocand o adevarata furtuna politica, la 48 de ore dupa votul de incredere castigat de partidul Dreptate si Justitie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, scrie AFP.

Stanislaw Mocek, politolog la Academia poloneza de stiinta, spune ca este vorba despre un exemplu "democratie totalitara unde dreptatea este intotdeauna de partea celui care are majoritatea".

Reunita in timpul noptii urmatoare votului de incredere, comisia parlamentara insarcinata cu serviciile speciale a aprobat plecarea sefilor celor doua servicii civile, Agentia de informatii (AW) si Agentia de securitate interna (ABW) si a omologilor lor militar, Serviciul de informatii militare si Serviciul de contra-spionaj militar. Joi, premierul Beata Szydlo a numit succesorii lor.

Politologul Kazimierz Kik afirma ca "actiunea PIS nu incalca legea, dar creaza riscul unei folosiri a serviciilor speciale in scopuri politice, intr-o tara unde serviciile sunt deja supra-prezente in viata publica".

In aceeasi zi, joi, PIS a impus o reforma a Tribunalului constitutional, denuntata de opozitie, care a boicotat in mare parte votul. Amendamentul in discutie prevede alegerea a cinci noi judecatori, in conditiile in care parlamentul precedent aprobase deja cinci candidati.

PiS a modificat legea privind Tribunalul constitutional "pentru ca nimeni nu il impiedica sa faca ceea ce a prevazut sa faca", spune Mocek. "Este o modalitate de a actiona a la Viktor Orban (premierul populist ungar), destinata sa preia succesiv controlul diferitelor parghii ale puterii".

Precedentii judecatori alesi nu au putut sa-si preia functia, presedintele Andrzej Duda, provenit din PiS, refuzand sa permita depunerea juramantului, in ciuda apelului a numerosi juristi eminenti. Potrivit lui Duda, precedenta majoritate parlamentara, liberala, a incalcat "ordinea democratica" desemnand noi membri inainte de expirarea mandatului celor precedenti.

Chiar inainte de votul asupra acestei reforme, comisarul pentru drepturile omului la Consiliul Europei a cerut deputatilor polonezi sa renunte.

"Cu un control perfect, PiS foloseste instrumentele folosite deja de guvernele precedente, printre care si liberalii: respingerea compromisului si dispretul fata de opozitie", a rezumat Kik.

Kaczynski a anuntat si o reforma a presei publice - televiziunea, radioul si agentia PAP - cu intentia de "repolonizare" a presei locale, adeseori controlata de capitaluri externe, in special germane.