Tarile baltice, reunite in Lituania, s-au pronuntat vineri impotriva participarii celor trei state la o coalitie anti-Statul Islamic din care ar face parte si Rusia, scrie AFP.

"Lituania nu va participa la nicio coalitie la care participa sau doreste sa participe Rusia, un stat care ocupa in prezent teritoriul unei tari si care comite acte de razboi in doua tari, Ucraina si Georgia", a declarat presedinta Dalia Grybauskaite, intr-o conferinta de presa sustinuta la capatul reuniunii.

Pozitia sa a fost aprobata de presedintele estonian. "Trebuie sa reflectam serios la participarea noastra la orice coalitie care include un agresor ca vecinul nostru", a spus Toomas Hendrik Ilves.

Desi recunosc ca afluxul de refugiati constituie o mare problema pentru Europa, presedintii baltici s-au declarat pentru moment impotriva primirii de noi refugiati.

"Este prea pentru a vorbi despre un numar mai mare (celui care a fost acceptat), atat timp cat acordurile precedente nu au fost indeplinite, in special in ce priveste intaririle la granitele exterioare (ale UE). A vorbi de viitor inainte ca acest avans sa fie realizat este inca prematur", a spus presedinta lituaniana.