Jonathan Pollard, evreul american care a spionat pentru Israel, a iesit vineri din inchisoare, dupa 30 de ani de detentie intr-o institutie americana, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al principalului sau grup de sustinere din Israel.

"Pot sa confirm ca Jonathan Pollard este liber dupa 30 de ani" (de inchisoare), a declarat purtatorul de cuvant al grupului care militeaza de mai multi ani pentru eliberarea sa. Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a salutat aceasta eliberare "dupa 3 lungi si dificile decenii".

Spionul israelian Jonathan Pollard, arestat in 1985 si condamnat la inchisoare pe viata in 1987 in Statele Unite,a fost eliberat in urma unei decizii luate in unanimitate de catre comisia pentru eliberare conditionat.

Avocatii au sustinut ca decizia nu are legatura cu acordul privind programul nuclear al Iranului.

Daca aceasta eliberare conditionata nu era acordata, Jonathan Pollard ar mai fi petrecut inca 15 ani in spatele gratiilor.

Jonathan Pollard a fost condamnat pentru spionaj in favoarea Israelului, iar cazul sau a fost o sursa de tensiune intre Washington si Israel.