Cel putin 27 de oameni au fost ucisi vineri dupa ce fortele speciale au luat cu asalt hotelul Radisson Blu din capitala Mali, Bamako, unde islamisti inarmati luasera ostatici 170 de oameni, majoritatea straini, scrie Reuters.Algerianul Mokhtar Belmokhtar, liderul grupului jihadist Al-Mourabitoune, fidele al-Qaida, "este, fara urma de indoiala, la originea" atacului de la hotelul Radisson Blu din Bamako, a declarat vineri ministrul francez al Apararii Jean-Yves Le Drian.

Hotel Radisson din BamakoFoto: Google Maps

Atacul a fost revendicat in comun de doua grupari islamice, al Mourabitoun si al Qaeda din Magrebul Islamic (AQIM).

La peste 7 ore de la asaltul initial, o sursa din serviciile de securitate a anuntat ca islamistii nu mai au ostatici, dar opun inca rezistenta fortelor de ordine, dupa ce s-au baricadat la etajele superioare.

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor:

02:00 Starea de urgenta decretata pe intreg teritoriul pentru 10 zile, anunta AFP

21:57 Algerianul Mokhtar Belmokhtar, liderul grupului jihadist Al-Mourabitoune, fidele al-Qaida, "este, fara urma de indoiala, la originea" atacului de la hotelul Radisson Blu din Bamako, a declarat vineri ministrul francez al Apararii Jean-Yves Le Drian, potrivit AFP.

21:53 AFP informeaza ca printre ostaticii din Bamako s-au numarat, pe langa cetateni ai Mali, cetateni din cel putin alte 14 natiuni:

  • 7 algerieni
  • 4 germani
  • 4 belgieni
  • 1 canadian
  • 1 chinez
  • 2 cetateni ai Coastei de Fildes
  • 2 spanioli
  • 6 americani
  • 12 francezi, angajati Air France. Autoritatile din mali vorbesc despre 15 francezi eliberati
  • 8 indieni
  • 2 marocani
  • 1 rus
  • 1 senegalez
  • 7 turci, angajati ai Turkish Airlines, potrivit companiei. 4 turci potrivit autoritatilor din Mali

19:52 Doua grupari islamice, al Mourabitoun si al Qaeda din Magrebul Islamic (AQIM) au revendicat, in comun, responsabilitatea pentru atac.

Al Mourabitoun este condusa de algerianul Mokhtar Belmokhtar, despre care se credea ca a fost ucis in iune de o lovitura aeriana a SUA, dar informatia a fost desmintita ulterior de AQMI

19:30 Cel putin 22 de morti, anuinta surse din serviciile de securitate

19:02 Un grup de islamisti inarmati opune in continuare rezistenta, baricadat la etajele superioare, a declarat un purtator de cuvant al ministerului Securitatii.

"Atacatorii nu mai au ostatici. Sunt baricadati la etajele superioare. Sunt singuri iar fortele speciale incearca sa-i dosloce", a spus Amadou Sangho, citat de Reuters.

18:48 Luarea de ostatici s-a incheiat - sursa militara maliana, citata de AFP

"Luarea de ostatici s-a terminat. Suntem in curs de securizare a hotelului", a declarat sursa citata.

Corespondentul AFP aflat in fata hotelului a vazut agenti de la protectia civila scotand cadavre in saci mortuari.

17:43 18 cadavre au fost descoperite in hotel

17:40 Un belgian a fost ucis, a anuntat vineri parlamentul comunitatii francofone din Belgia.

Acest inalt functionar din parlamentul Federatiei Vallonia-Bruxelles "era in misiune la Bamako in cadrul unei conventii de colaborare de francofonie parlamentara pentru trei zile", a declarat sursa citata.

17:38 Atacatorii nu mai au niciun ostatic (ministru malian)

16:47 Numerosi straini se afla printre ostaticii de la hotel, cel putin 7 nationalitati, au anuntat reprezentantii grupului hotelier, citati de AFP.

15:45 Fortele speciale americane ofera asistenta in eforturile de eliberare a ostaticilor, anunta CNN, preluat de Reuters.

15:33 In hotel se mai afla inca 124 de clienti si 13 angajati

14:40 Ostatici eliberati spun ca i-au auzit pe atacatori vorbind in limba engleza

14:15 Air France anunta ca 12 angajati ai companiei erau in hotel, insa au fost eliberati si se afla in siguranta. (Reuters)

14:05 Fortele speciale securizeaza hotelul din etaj in etaj, se aud focuri sporadice de arma

13:57 Au fost eliberati 80 de ostatici (televiziunea publica din Mali, citata de AFP)

13:45 Fortele speciale maliene au reusit sa intre in hotel.(Reuters)

13:42 Un responsabil malian din ministerul Securitatii afirma ca o buna parte a clientilor s-au baricadat in camere si nu se afla sub amenintarea directa a jihadistilor.

13:17 Le Monde precizeaza ca acest hotel era considerat ca fiind cel mai sigur din Bamako, aici fiind cazate VIP-urile

13:06 Islamistii inarmati merg din etaj in etaj si au ajuns la nivelul 7 al hotelului Radisson Blu, a declarat o surse de rang inalt din serviciile de securitate, citata de Reuters.

"Merg din etaj in etaj, camera cu camera. Acum au ajuns la etajul 7", a spus sursa citata.

12:58 Agentia Xinhua a publicat pe contul ei de Twitter un filmulet care ar fi fost filmat de un turist chinez tinut ostatic in hotelul Radisson

12:50 MAE: Pana in acest moment nu exista informatii privind prezenta unor cetateni romani la hotelul Radisson din Mali

12:40 Fortele speciale din Mali se afla la locul atacului, Franta ofera sprijin logistic si informational (sursa diplomatica franceza, citata de Reuters)

12:39 Cel putin trei ostatici au fost ucisi, fortele de ordine au inceput asaltul (ministerul malian al Securitatii)

12:36 Fortele de securitate au evacuat circa zece persoane din cladire.

Corespondentul AFP a putut vedea iesind din hotel trei persoane, dintre care doua femei.

12:35 Cel putin sapte ostatici chinezi se afla in hotelul Radisson

12:26 Cetateni francezi se afla printre ostatici, insa numarul lor nu a fost precizat, scrie Reuters, citand surse apropiate de presedintia Frantei.

12:23 Compania Turkish Airlines anunta ca 6 membri ai staff-ului sau se afla in hotelul atacat. (Reuters)

12:17 Fortele de ordine au reusit sa evacueze doua femei din hotel. (AFP)

12:10 Atacatorii au eliberat mai multi ostatici care au putut recita versete din Coran, potrivit unor surse din serviciile de securitate, citate de Reuters

12:01 Imagini de la locul atacului

11:56 Proprietarul hotelului a declarat ca autorii atacului ar fi "trei indivizi inarmati pana in dinti". Hotelul Radisson din Bamako are 190 de camere.

11:50 Cel putin doi raniti in atacul de la hotelul de lux din Bamako. Reuters scrie ca este vorba despre doi dintre paznicii hotelului.

11:43 Dintre ostatici, 140 sunt clienti si 30 angajati, a precizat grupul hotelier Rezidor, la Londra.

"Echipele noastre de securitate sunt in contact constant cu autoritatile locale pentru a oferi tot ajutorul posibil pentru restabilirea securitatii in hotel", a adaugat grupul.

In zona hotelului au fost auzite impuscaturi, iar fortele de ordine au creat un cordon de securitate, scrie AFP.

Un ziarist AFP aflat la fata locului a afirmat ca schimburile de focuri continua in acest hotel din centrul capitalei, in fata caruia fortele de ordine au stabilit un perimetru de securitate.

Focuri de arma automata se aud din afata hotelului cu 190 de camere. "Se aud de la etajul 7, jihadistii trag pe hol", a declarat o sursa din serviciile de securitate.

Potrivit unei surse din serviciile de securitate, atacatorii au intrat in hotel cu o masina avand numere de inmatriculare diplomatiece.

Nordul Mali a cazut in martie-aprilie 2012 sub atacurile grupurilor afiliate al-Qaeda, dupa fuga armatei in fata unei rebeliuni aliate initial cu aceste grupari.

Aceste grupari au fost in mare parte dispersate dupa lansarea, in ianuarie 2013, la initiativa Frantei, a unei interventii militare internationale care continua si in prezent.

Zone intregi scapa in prezent de sub controlul fortelor armate si straine. Lung timp concentrate in nord, atacurile jihadistilor au inceput sa se extinda de la inceputul anului spre centru si, incepand din iunie, spre sudul tarii.