Un irakian suspectat ca intentiona sa comita un atentat in Suedia si care era cautat de doua zile de politia suedeza a fost arestat joi, au anuntat serviciile de securitate suedeze, relateaza AFP si DPA, citate de Agerpres.

Mutar Muthanna Majid a fost arestat in timpul unei perchezitii la Boliden, oras din nord-estul Suediei.

Operatiunea a fost lansata joi dupa-amiaza la un adapost pentru solicitanti de azil. Intr-o prima reactie, premierul suedez Stefan Lofven a salutat 'rapiditatea cu care suspectul a fost localizat si arestat'.

Vizat de un mandat de arestare pentru pregatirea de acte teroriste, Mutar Muthanna Majid (25 de ani) urma sa fie audiat joi seara, potrivit unui comunicat al Serviciului suedez de informatii interne si contraterorism (SAPO).

'Arestarea a decurs in calm si persoana in cauza va fi audiata', se mentiona in comunicat. SAPO nu a citat numele suspectului, dar identitatea acestuia a fost confirmata de surse oficiale suedeze.

Fredrik Mildner, purtator de cuvant al Serviciului suedez de informatii interne si contraterorism, a precizat ca nivelul 'ridicat' de alerta antiterorista (penultimul inainte de nivelul 5 'foarte ridicat'), decis miercuri de autoritatile de la Stockholm, ramane deocamdata in vigoare. Seful SAPO, Anders Thornberg, a explicat ca aceasta decizie se bazeaza pe 'informatii concrete'.

SAPO estimeaza ca circa 300 de persoane au plecat din Suedia catre Siria si Irak pentru a se alatura gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), dintre care 120 au revenit pe teritoriul suedez.

In prezent, guvernul suedez elaboreaza un proiect de lege privind interzicerea participarii si a finantarii calatoriilor in vederea comiterii de acte teroriste.