Politia greaca a anuntat joi ca a arestat 10 straini pentru furnizarea de pasapoarte falsificate si documente de inregistrare refugiatilor si altor migranti ce sosesc in tara, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

O operatiune era in curs de desfasurare in Insula Lesbos si regiunea Attica din jurul Atenei pentru anihilarea unei retele criminale suspectate ca a furnizat documente de identitate false, a declarat politia intr-un comunicat.

Anuntul arestarilor intervine in timp ce o dezbatere aprinsa asupra securitatii are loc in Europa dupa atacurile de saptamana trecuta la Paris in care 129 de persoane au fost ucise. Ministrii de interne din Uniunea Europeana se asteapta sa convina vineri asupra intaririi controalelor la frontierele externe ale zonei fara pasapoarte Schengen, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

"Aceasta organizatie criminala a furnizat peste 100 de pasapoarte grecesti si carti de identitate pana in prezent, cerand un pret intre 300 si 700 de euro in functie de document", a declarat un oficial al politiei pentru Reuters, vorbind cu conditia anonimatului.

El a mai spus ca cetateni pakistanezi si afgani se numara printre cei arestati.

Documentele de inregistrare false au o stampila falsificata a politiei din Lesbos, ceea ce inseamna ca detinatorilor nu trebuie sa le fie luate amprentele digitale de catre autoritatile de pe insula, a adaugat el.

Documentele falsificate au fost cel mai mult utilizate pentru a permite migrantilor sa calatoreasca din Grecia cu avionul. Amprentele celor arestati vor fi trimise la Interpol pentru verificare, a mai spus responsabilul politiei elene.

Grecia, membra a zonei Schengen, este un important port de intrare pentru refugiati si alti migranti ce fug de conflicte si saracie din Orientul Mijlociu si nu numai. Circa 600.000 de migranti au sosit pana acum in Grecia in acest an. Cei mai multi nu raman si pleaca mai departe spre tarile europene occidentale mai bogate, in special Germania, aminteste Reuters.