Toate tarile membre NATO au contributii la operatiunile coalitiei internationale coordonate de SUA impotriva retelei teroriste Stat Islamic, afirma Jens Stoltenberg, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, potrivit Mediafax.

"Toate statele NATO contribuie la coalitia impotriva retelei teroriste Stat Islamic, iar unele state NATO au oferit sustinere Frantei prin transmiterea de informatii despre posibile tinte. Cooperarea intre aliatii din cadrul NATO este stransa", a declarat Stoltenberg intr-un interviu acordat agentiei ungare MTI, mentionand consultari intre SUA si Franta privind raidurile aeriene efectuate in Siria.

"Aliatii NATO sunt activi in Orientul Mijlociu, colaboreaza cu guvernele din Irak si din Iordania pentru antrenarea si modernizarea fortelor armate. Desigur, NATO este prezenta si in TUrcia", a precizat Stoltenberg.

"Nu avem de-a face cu un conflict intre Occident si lumea musulmana. Este un conflict in care musulmanii sunt in prima linie, caci musulmanii sunt principalele victime ale atacurilor teroriste. Trebuie sa ii sustinem in lupta lor cu extremistii, cu criminalii, spre exemplu din cadrul retelei Stat Islamic", a subliniat secretarul general NATO.

O coalitie condusa de Statele Unite efectueaza de peste un an raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia. Separat, Rusia a lansat la sfarsitul lunii septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic, care ocupa regiuni din Irak, Siria, Libia si Egipt, unde a proclamat un "califat islamic".