Tarile europene, cu Franta in frunte, cer o revizuire rapida a regulilor spatiului Schengen, astfel incat controalele sistematice la granitele externe sa vizeze si cetatenii europeni, potrivit unui document consultat de AFP si care ar urma sa fie adoptat vineri la Bruxelles.

Aceasta este una dintre principalele masuri asupra carora vor trebui sa se inteleaga ministrii de Interne din statele membre, intr-o reuniune extraordinara a Consiliului UE convocata de urgenta la cererea Frantei, dupa atentatele din Paris.

Sub preziunea Parisului, se cere adoptarea mai rapida a unui fisier de date cu pasagerii aerieni la nivel european si o intensificare a schimbului de informatii intre tari pentru a combate mai bine terorismul.

Nu este pentru prima oara cand Consiliul cere extinderea la cetatenii UE a posibilitatii controalelor sistematice la intrarea in spatiul Schengen, dar statele membre apreciaza ca executivul european trebuie acum sa accelereze in acest proiect ultra-sensibil.

Consiliul UE ar urma sa invite Comisia sa "prezinte o propunere pentru revizuirea punctuala a articolului 7 din Codul Schengen", care rezerva in prezent controalele sistematice la granitele externe doar pentru cetatenii din state membre, potrivit proiectului de concluzii care va fi discutat vineri.

Fara a mai astepta, statele membre ar urma sa introduca vineri "punerea imediata in practica" a controalelor sistematice la granitele externe, inclusiv pentru cetatenii europeni.

Controalele in discutie sunt cele care merg dincolo de simpla verificare a identitatii, deja posibila pentru toti calatorii. Este vorba de o verificare aprofundata care ar putea include consultarea bazelor de date precum sistemul de informare Schengen (SIS).