Prezenta in Franta a jihadistului belgian Abdelhamid Abaaoud, prezumtivul organizator al atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, ucis in operatiunea de politie de miercuri din Saint-Denis, scoate in evidenta deficiente majore in sistemul de control al frontierelor Schengen, sunt de parere experti consultati de France Presse, noteaza Agerpres.

Abdelhamid AbaoudFoto: Captura YouTube

Cu atat mai mult cu cat Abdelhamid Abaaoud, condamnat, cautat, foarte prezent in inregistrari video de propaganda ale Statului Islamic filmate in Siria, se laudase in Dabiq, publicatia online a organizatiei jihadiste, ca mersese in Belgia in aceasta iarna pentru a pune la cale o operatiune, esuata dupa un raid al politiei belgiene, apoi revenise in Siria fara sa fi fost reperat.

"Trebuie sa recunoastem, Schengen este o sita", afirma un fost responsabil al Directiei Generala pentru Securitate Externa (DGSE), care a preferat anonimatul. "Individul acesta, cu un CV si astfel de antecedente, indiferent pe unde a intrat in Schengen, ar fi trebuit sa ridice un stegulet rosu. Faptul ca un asemenea 'client' se poate plimba astfel fara ca cineva sa-si dea seama, arata ca avem o problema, una grava", observa fostul responsabil DGSE.

Abdelhamid Abaaoud, zis Abou Omar al-Baljiki (belgianul), 28 de ani, era un jihadist care urcase recent in ierarhia Statului Islamic. Conform site-ului Intelligence online, in general bine informat, Abaaoud fusese insarcinat in luna iunie, la o intalnire a principalilor sefi ai organizatiei, sa puna la cale operatiuni de anvergura in zona Franta/Spania/Italia.

"Numele meu si fotografia mea era peste tot pe prima pagina, dar am reusit sa raman la ei, sa planific operatiuni, apoi sa plec fara probleme si sa revin in Siria atunci cand a fost nevoie. Allah le-a intunecat vederea si am scapat de toate serviciile lor de informatii", declara Abaaoud in Dabiq.

Un alt esec al mecanismului de control al Spatiului Schengen este prezenta lui Samy Amimour printre teroristii de la sala de spectacole Bataclan. Francezul de 28 de ani a fost inculpat in octombrie 2012 pentru "asociere de infractori teroristi" si plasat sub control judiciar. Acesta nu l-a impiedicat sa ajunga insa un an mai tarziu in Siria, ceea a dus la emiterea unui mandat de arestare international pe numele sau. Cu toate acestea, a reusit sa revina incognito in Franta, pentru a lua parte la atentatele de la 13 noiembrie.

"Contrar a ceea ce se crede, este foarte usor sa intri si sa iesi din UE fara a fi reperat", da asigurari criminologul Christophe Naudin, specializat in depistarea actelor contrafacute. "Putem considera controalele la intrarea in Schengen ca aproape inexistente. Cel mai probabil, acesti jihadisti au recurs la substituiri de identitate, metoda cunoscuta ca 'look-alike' (asemanare fizica). Este suficient sa fie substituit pasaportul unei persoane cautate cu cel al unei persoane care nu este (cautata) si care ii seamana. Va trece de controale fara probleme", explica expertul.

Primul lucru pe care gruparile jihadise il fac atunci cand primesc noi recruti (se estimeaza ca aproape 30.000 de voluntari straini au intrat in randurile lor) este de a le confisca actele de identitate.

"Fotografia ramane neatinsa, noul purtator al pasaportului este cel care va face tot posibilul sa-i semene cat mai bine. Isi va lasa barba sa creasca, ii va da aceeasi forma. Si, in procent de peste 99%, metoda va functiona", sustine acelasi specialist.

In plus, Statul Islamic dispune de mijloacele de a cumpara de pe piata neagra acte contrafacute de cea mai buna calitate, iar cucerirea unor intregi provincii in Siria si Irak i-a permis sa puna mana pe mii de pasapoarte siriene si irakiene albe, pe care nu trebuie decat sa le completeze.

"Cand Abaaoud afirma ca a facut un du-te-vino spre si dinspre Europa, il cred. Nu este singurul. Unica solutie este folosirea biometriei la scara europeana. Pe toate aeroporturile, la toate frontierele. Dar suntem departe de asa ceva", mai afirma criminologul citat de AFP.