Suedia, o destinatie favorita pentru refugiatii care vin in Europa, nu mai poate oferi cazare pentru toti nou-sositii si multi dintre ei vor trebui sa se descurce pe cont propriu in ce priveste gasirea unei locuinte, a indicat joi agentia suedeza pentru migratie, potrivit Agerpres.

Stockholmul a impus deja controale temporare ca raspuns la afluxul record de refugiati si autoritatile intentioneaza sa cazeze mii de persoane in corturi dotate cu instalati de incalzire, in statiuni de schi si intr-un parc tematic. Dar acum chiar si aceste optiuni s-au epuizat.

"Am intrat intr-o noua etapa in care agentia pentru migratie nu mai poate oferi cazare pentru toti. Nu avem suficiente paturi", a declarat intr-un comunicat un reprezentant al agentiei, Michael Ribbenvik.

Agentia a precizat ca va cauta in continuare noi posibilitati de cazare si ca va acorda prioritate familiilor cu copii.

Suedia a primit un numar de solicitanti pe cap de locuitor mult mai mare decat oricare alta tara europeana in ultimii cativa ani. Se asteapta ca in acest an sa soseasca in Suedia pana la 190.000 de refugiati, un record pentru tara nordica bogata, cu o populatie de 10 milioane de locuitori.

Premierul suedez Stefan Lofven a apreciat situatia drept nesustenabila. Aproximativ 10.000 de refugiati au cerut azil numai in ultimele sapte zile si aproape 140.000 au sosit in acest an.

Europa se confrunta cu cea mai mare criza a refugiatilor de la cel de-al doilea razboi mondial, sute de mii de persoane parasindu-si tara din cauza conflictelor si a saraciei din regiuni precum Orientul Mijlociu, Africa si Asia.