Autoritatile sanitare americane au autorizat joi un somon modificat genetic pentru consumul uman, primul animal transgenic ce va ajunge in farfuriile americanilor, scrie AFP.

"Pe baza unei analize complete a elementelor stiintifice furnizate", somonul AquAdvantage "indeplineste conditiile" necesare si este "adecvat pentru consum", afirma agentia federala pentru medicamente si alimentatie (FDA).

Acest somon a fost creat de societatea AquaBounty Technologies, in statul Massachusetts (nord-est).

Decizia este anuntata dupa ani de controverse legate de acest peste, care este un fel de nou somon de Atlantic caruia i-a fost injectata o gena e somon chinook de Pacific, pentru a creste mai repede.

FDA a concluzionat ca societatea "indeplineste conditiile de reglementare necesare pentru autorizare, inclusiv ca alimentul provenit din peste sa fie sigur pentru consum", a explicat Bernadette Dunham, director al centrului veterinar de la FDA.

Autoritatile sanitare au apreciat ca somonul AquAdvantage este "la fel de hranitor ca si ceilalti somoni din Atlantic ne-transgenici si nu exista diferente biologice notabile intre calitatile nutritionale ale somonului AquAdvantage si cele ale altor somoni de crescatorie in Atlantic".

Somonul AquAdvantage nu va putea fi crescut decat in bazine inchise, in doua locatii din Canada si in Panama, precizeaza FDA.

Aceasta autorizatie "nu permite ca acest somon sa fie conceput si crescut in SUA".