Presedintele american Barack Obama a afirmat joi ca razboiul civil din Siria nu se va termina daca Bashar al-Assad nu renunta la putere, respingand cerintele unor lideri din Orientul Apropiat potrivit carora presedintele sirian ar putea participa la viitoarele alegeri, scrie AFP.

Barack ObamaFoto: Facebook.com

"Nu imi imaginez o situatie in care am putea pune capat razboiului civil din Siria cu Assad ramanand la putere", a declarat Obama, in marja unui forum economic organizat la Manilla.

Soarta liderului sirian a devenit un important obstacol in procesul de pace din Siria - unde razboiul a ucis peste 250.000 de oameni, din 2011 - si un punct de divergenta intre Occident si sustinatorii lui Assad, Rusia si Iranul.

Rusia, care incearca sa isi mentina prezenta strategica in Siria, se opune ferm plecarii de la putere a lui Assad.

Obama insista insa asupra faptului ca sirienii nu vor accepta ca acesta sa ramana la putere dupa un razboi civil de patru ani si atrocitatile comise de regim.

"Chiar daca as spune in regula, nu cred ca va merge. Nu putem obtine de la populatia siriana - in majoritate - sa fie de acord cu o astfel de solutie", a argumentat presedintele american.

In urma cu o zi, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat ca este "inacceptabil" sa ceri plecarea presedintelui sirian Bashar al-Assad ca o "conditie prealabila pentru orice uniune impotriva terorismului".

"Sper ca va exista o schimbare de pozitie in randul partenerilor nostri occidentali, asa cum a avut loc, din pacate cu pretul unor teribile acte teroriste, la colegii nostri occidentali", a declarat Lavrov, referindu-se la Franta.

"Este inacceptabil sa ceri conditii prealabile pentru orice alianta impotriva terorismului", a spus acesta, referindu-se la americani, care continua sa solicite plecarea presedintelui sirian inainte de orice discutie.