Gruparea jihadista Stat islamic a anuntat executarea a doi ostatici, un chinez si un norvegian, in timp ce fieful sau din Siria, din regiunea Raqa, era tinta raidurilor rusesti si franceze care au ucis 33 de luptatori sai in 72 de ore.

Intensificare a presiunii asupra jihadistilor, aviatia rusa a primit ordin sa traga asupra camioanelor- cisterna care transporta produse petroliere in zonele controlate de grupul jihadist.

Franta, la randul sau, a anuntat ca portavionul francez Charles de Gaulle va fi "de la sfarsitul saptamanii", in estul Mediteranei, gata sa se angajeze cu avioane in Siria, o tara ravasita de mai mult de patru ani de un razboi foarte complex.

Cooperarea fara precedent impotriva Stat Islmic intre Moscova si Paris, care se opun in ceea ce priveste soarta presedintelui sirian Bashar al-Assad, este rezultatul atacurilor sangeroase din Paris si a doborarii aeronavei rusesti in Egipt, act revendicat de gruparea jihadista.

Intr-un anunt macabru, EI anunta in revista sa Dabiq ca a executat doi ostatici, un chinez si un norvegian pe care au anuntat ca i-au rapit in 10 septembrie si pentru care au cerut rascumparare. Dar, jihadistii nu au spus cand si unde au fost rapiti.

Dabiq a publicat fotografiile celor doi barbati legati la ochi si cu sangerari vizibile la cap, aparent impuscati, cu inscriptia: "Executati dupa ce au fost abandonati de catre natiunile lor si organizatiile infidele".

Beijingul a confirmat oficial, joi, moartea cetateanului sau Fan Jinghui. "China condamna ferm acest act salbatic" al IS, care "l-a ucis cu cruzime" pe ostaticul chinez, a declarat presedintele chinez Xi Jinping citat de agentia de stiri Xinhua. "Acesti criminali trebuie sa fie pedepsiti conform legii", a spus si Hong Lei, purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze.

Prim-ministrul norvegian Erna Solberg a condamnat "atacul barbar".

"Nu avem in acest stadiu nici un motiv sa punem la indoiala continutul acestei fotografii", a psus Solberg. Oslo a confirmat faptul ca Ole-Johan Grimsgaard-Ofstad, in varsta de 48 de ani, a fost rapit la scurt timp dupa sosirea in Siria, la sfarsitul lunii ianuarie 2015.