Fabien Clain, a carui voce a fost identificata in anuntul de revendicare de catre Statul Islamic a atentatelor din Paris, este un veteran al jihadismului francez, prieten cu Mohamed Merah, cel care, in numele jihadului, a ucis sapte persoane in sud-vestul Frantei, in 2012, scrie AFP.

Fabien ClainFoto: Captura YouTube

Tonul nu este nici martial, nici agresiv, vocea este blanda. Cuvintele sunt insa de o violenta rara, laudand moartea "idolatrilor" din Bataclan, sala de concerte vizata de atentate.

Si de amenintari: acest atac, soldat cu 129 de morti, "nu este decat inceputul furtunii si un avertisment pentru cei care doresc sa mediteze si sa traga invataminte".

Fabien Clain, 37 de ani, nu apartine generatiei de "jihadisti Facebook" plecati in Siria dupa indoctrinarea pe internet si cu un bagaj religios sumar.

Profilul si trecutul sau creioneaza un mentor natural pentru cei mai tineri dintre cei circa 850 de francezi si belgieni care s-ar afla in prezent in Siria.

Convertit la islam in anii 1990, acest barbat originar din insula Reunion (in oceanul Indian) pare sa se fi radicalizat in anii 2000, la fel ca si fratele sau Jean-Michel, 35 de ani. El facea parte atunci dintr-un grup de tineri salafisti radicali care frecventau o sala de rugaciuni din cartierul sensibil Mirail din Toulouse (sud-est).

"Era o persoana blanda, amabila, surazatoare", isi aminteste imamul, Mamadou Daffe. La mijlocul anilor 2000, imamul afla ca este tinta criticilor tinerilor salafisti. Iar in 2005 Clain inceteaza sa mai vina la aceasta sala "deoarece nu era de acord cu predica", crede Mamadou Daffe.

Grupul este regasit intr-un sat la sud de Toulouse, Artigat, in jurul unul "guru", Olivier Corel. De origine siriana, "Emirul Alb", astazi septuagenar, era considerat un "savant in religie" pentru acesti tineri care vin in mod regulat in mica locuinta, pentru a asculta predicile acestuia.

"Ura fata de necredincisi"

La fel ca un alt convertit, Thomas Barnouin, Fabien Clain, alias "fratele Omar", exercita un ascendent intelectual asupra grupului, in special asupra a doi frati, Abdelkader si Mohamed Merah, si a unui prieten al lor, Sabri Essid.

Supravegheat din ce in ce mai atent, grupul Toulouse-Artigat intra in vizorul politiei la finele lui 2006. In 12 decembrie, Essid si Barnouin sunt interceptati de armata siriana, in timp ce se indreptau spre Irak, pentru a lupta cu trupele americane. Dupa cateva luni de inchisoare, sunt predati justitiei franceze.

Corel si Abdelkader Merah sunt audiati fara a fi condamnati dar Essid, Barnouin si Clain, prezentat ca un "organizator" al filierei jihadiste, sunt condamnati. Parchetul acuza "ura fata de necredinciosi" care anima membrii filierei.

Fabien Clain era in inchisoare in momentul campaniei de asasinate comise de Mohamed Merah, care a ucis trei militari, un profesor si trei copii in fata unei scoli evreiesti, la Toulouse si Montauban in martie 2012.

Dar cei doi barbati au corespondat in perioada detentiei lui Mohamed Merah in trei dosare de drept comun, ca si in anii de inchisoare ai lui Clain.

Acesta se va desolidariza public de crimele ucigasului pe scooter si, la eliberarea sa, cateva luni mai tarziu, nu se stabileste in Toulouse.

Urma sa este regasita in Siria. Cand a plecat? Posibil in aceeasi perioada in care clanul din Toulouse pleaca, esalonat, in primul trimestru din 2014, inseland supravegherea serviciilor secrete franceze.

In acest an, numele lui Fabien Clain a aparut in ancheta unui proiect ratat de atac asupra unei biserici din Villejuif, in regiunea pariziana, in aprilie.

Sambata, este auzita din nou vocea sa, potrivit serviciilor secrete, pentru a revendica in numele Statului Islamic carnagiul din Paris. In aceasta inregistrare, glorifica teroristii kamikaze, "soldatii califatului" care au "luat drept tinta capitala abominatiilor si a perversiunii". "Fie ca Allah sa ii accepte in randul martirilor si sa ne permita sa ne alaturiam lor", spune vocea sa.