Aviatia franceza a bombardat marti pentru a treia zi consecutuv fieful grupului Statul Islamic (SI) din Raqa, in nordul Siriei, a anuntat ministrul francez al apararii, Jean-Yves Le Drain, citat de AFP.

'Chiar in acest moment, 10 avioane ale armatei aeriene franceze sunt pe cale de a bombarda Raqa', a declarat el pentru canalul de televiziune TF1, la patru zile dupa sangeroasele atentate de la Paris, revendicate de SI, potrivit Agerpres.

Cele 10 avioane Rafale si Mirage 2000 angajate in operatiune au 'bombardat succesiv doua centre de comanda' ale SI, a precizat putin dupa aceea Ministerul Apararii intr-un comunicat.

'Primele lovituri au fost declansate la ora 19h30 (ora Frantei)', adica 18h30 GMT, aparatele Rafale s-au reunit in zona venind dinspre Emiratele Arabe Unite, iar cele Mirage 2000 dinspre Iordania.

'In 48 de ore, trei raiduri aeriene franceze au permis astfel distrugerea a sase obiective de importanta controlate de SI', a afirmat ministerul.

'Franta are un inamic marcat, este Daech (acronimul arab al Statului Islamic), trebuie sa-l combatem cu hotarare, cu toate mijloacele, in acelasi timp in interior si in exterior pana cand va fi anihilat', a insistat Le Drian.

In urma celor mai grave atentate comise vreodata in Franta, presedintele Francois Hollande a avertizat ca riposta Frantei va fi 'nemiloasa' si a anuntat o intensificare a loviturilor impotriva SI in Siria.

Pentru aceasta, Franta trimite portavionul Charles de Gaulle in estul Marii Mediterane, ceea ce va tripla capacitatea sa de atac in regiune, cu 26 de avioane de vanatoare aflate la bord. Ele se vor adauga celor 12 avioane Mirage 2000 si Rafale, stationate in Iordania si Emiratele Arabe Unite.

Nava va sosi miercuri in zona pentru a 'continua bombardamentele asupra unui numar de situri vizate, in special in jurul localitatilor Raqa si Deir Ezzor, care sunt centre principale de formare a combatantilor straini', a precizat ministrul Le Drian.

'Acolo trebuie atins Daech, in fortele sale sensibile', a spus el, citand de asemenea printre tintele aflate in vizor centrele de comanda si punctele de alimentare petroliera care permit organizatiei sa se finanteze.

10 avioane de vanatoare franceze efectuasera deja raiduri duminica seara, precum si in noaptea de luni spre marti asupra Raqa, distrugand presupuse centre de comanda si de antrenament ale SI.

Raidurile sunt de o amploare fara precedent, prin numarul aparatelor mobilizate, de la inceperea loviturilor franceze in Siria la sfarsitul lunii septembrie. Pana acum, erau angajate in general intre doua si patru avioane de vanatoare.

Loviturile impotriva SI devin astfel mai frecvente pe masura ce aviatia franceza acumuleaza informatii prin zborurile sale de cercetare.

In urma atentatelor, SUA au decis sa sporeasca schimburile de informatii cu Franta, permitandu-i astfel accesul la informatii de prima importanta, rezervate de regula aliatilor celor mai apropiati ai Washingtonului.