Franta si-a schimbat pozitia fata de Rusia, cautand acum sprijinul Moscovei pentru formarea unei "mari coalitii" internationale impotriva terorismului, in conditiile in care pana in prezent a criticat in mod continuu sprijinul pe care Vladimir Putin i l-a acordat lui Bashar al-Assad, scrie AFP.

Dar "diplomatia franceza nu are o foarte mare marja de manevra" in dorinta de a da un raspuns imediat si puternic atentatelor organizate de jihadisti la Paris, vineri, spune Bertrand Badie, expert in relatii internationale (Sciences Po, Paris).

"Lucrurile se joaca intre rusi si americani si incercam sa fim acolo", a apreciat el.

Luni, presedintele francez Francois Hollande a cerut "o unire a tuturor celor care pot realmente sa lupte impotriva acestei armate teroriste" si a anuntat ca se va intalni cu omologii sau american si rus Barack Obama si Vladimir Putin. Aceste intalniri, la Washington si la Moscova, vor avea loc "saptamana viitoare", potrivit premierului Manuel Valls.

Este vorba de "unirea fortelor noastre", a spus Hollande, si de ajungerea la o "coalitie mare si unica" impotriva Statului Islamic.

Un ton nou fata de Rusia, careia Parisul ii reprosa in mod continuu sustinerea lui Bashar al-Assad si concentrarea loviturilor aeriene asupra gruparilor rebele, si nu a jihadistilor din Statul Islamic (SI).

O alta inflexiune notabila in pozitia franceza: Paris nu se mai afla la momentul formal "nici, nici" formal (Nici Assad, nici Statul Islamic), aparat mult timp de diplomatia franceza. Bashar Al-Assad "nu poate constitui solutia conflictului sirian" dar "dusmanul nostru este Daesh", a spus Hollande.

O mana franceza intinsa Rusiei, care nu a scapat ocazia sa reaminteasca faptul ca atentatele de la Paris ii valideaza analizele.

"Este indispensabila" formarea unei coalitii internationale antiteroriste", a spus Vladimir Putin, luni. "Am auzit tot timpul de la prietenii nostri francezi ca rezolvarea chestiunii privind plecarea presedintelui Assad trebuie sa fie o conditie prealabila pentru schimbarile politice (...) Dar acest lucru a aparat Parisul de atentatele teroriste? Nu", a subliniat Putin.

"Astazi, care este prioritatea? Sa scapam de Bashar sau sa zdrobim Daesh ? Raspunsul e clar: zdrobirea Daesh", apreciaza fostul premier Alain Juppe, care recunoaste ca Franta s-a inselat, inclusiv cand conducea el diplomatia franceza.

"Deci presedintele republicii are dreptate sa incerce sa constituie o coalitie unica: americanii, rusii, francezii, iranienii (...) Este adevarat ca este o schimbare in linia pe care am urmat-o din 2011, dar si lumea s-a schimbat", a spus el, la BFMTV.

Pozitia franceza "este, intr-un fel, o mana intinsa rusilor, daca rusii ataca Daesh si nu dusmanii lui Assad", apreciaza Francois Heisbourg, presedintele International institute for strategic studies (IISS, Londra).

Este "cautarea unei optiuni militaro-diplomatice", rezuma Badie, pentru care loviturile aeriene nu sunt solutia pe termen lung.

Dupa un prim bombardament duminica, aviatia franceza a lovit din nou fieful SI de la Raqqa, in Siria, in noaptea de luni spre marti.

Luni, Hollande a anuntat ca portavionul Charles de Gaulle si cele 26 de avioane de vanatoare ale sale, care vor tripla capacitatile de actiune ale Frantei, va fi amplasat in Mediterana estica, si nu in Golf.

Aceasta pozitionare ar putea insa sa aiba nevoie de o coordonare cu fortele rusesti din Latakia si Tartus, pe coasta siriana. Pentru a evita orice incident in zbor, rusii si americanii isi coordoneaza deja actiunie.