R. Moldova este o dezamagire pentru Uniunea Europeana, au declarat mai multi oficiali in cadrul reuniunii Comisiei afaceri externe a Parlamentului European, la care a participat si presedintele Parlamentului de la Chisinau Andrian Candu, transmiteRadio Chisinau.

Vlad PlahotniucFoto: parlament.md

Andrian Candu a fost intrebat direct cum va lupta cu oligarhul Plahotniuc si daca va face alianta cu comunistii.

"Uniunea Europeana nu are nevoie de inca o criza in regiune, si nu vrem sa o vedem indreptandu-se si mai mult in aceasta directie. Ma tem ca de aici veti pleca cu mai multe intrebari decat raspunsuri. As vrea sa va intreb ce ar trebui sa fie facut pentru a reduce influenta oligarhilor in procesul politic. Si a doua intrebare: vedeti o posibila sansa intr-un viitor apropiat, de reinnoire a coalitiei pro-europene, si de o lua de la inceput, pentru a duce Republica Moldova pe drumul european?", a intrebat raportorul european pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius.

"Moldova a reușit contraperformanța ca într-un an să rateze poziția bună pe care o avea și să ajungă într-un impas politic. Am și eu o întrebare - cum răspundeți apelului lui Vladimir Voronin de a vă asocia dvs, Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor într-un nou Guvern? Și al doiea lucru - aș vrea să comentați asupra rolului oligarhilor în politică și în particular asupra rolului pe care-l joacă Plahotniuc, care este patronul partidului dvs?" , l-a chestionat si europarlamentarul roman Cristian Preda.

Andrian Candu a declarat ca exista suficiente forte europene pentru a forma un guvern proeuropean la Chisinau, dar nu exclude o colaborare cu PCRM in martie, la alegerea presedintelui Republicii Moldova, mai informeazaRadio Chisinau.

Partidul lui Vlad Plahotniuc a darimat la sfarsitul lunii ocombrie guvernul din care facea parte.Cu doua saptamini in urma, procurorul apropiat de acelasi partid ceruse arestarea lui Vlad Filat, concurentul lui Plahotniuc pentru puterea absoluta in Moldova.

Cititi siIohannis, cea mai dura lovitura pentru elita politica anti-reformista si corupta din Chisinau: Presedintele refuza sa aprobe imprumutul de 150 milioane de euro pentru Moldova