Noul guvern conservator si eurosceptic polonez a depus luni juramantul, lansand noi semnale legate de inasprirea pozitiei fata de migranti, printre care si ideea inedita de a trimite inapoi sirienii pentru a lupta pentru tara lor, scrie AFP.

Premierul Beata Szydlo are la dispozitie 14 zile pentru a-si prezenta programul de guvernare si pentru a cere votul de incredere, care este ca si castigat, in conditiile in care partidul sau Dreptate si Justitie (PiS) a obtinut majoritatea absoluta in cele doua camere, dupa alegerile din 25 octombrie.

Fara a astepta sa fie avizat de parlament, seful propus al Witold Waszczykowski s-a pronuntat deja asupra politicii europene care trebuie adoptata in fata afluxului masiv de regfugiati si migranti.

"Sute de mii de sirieni au ajuns recent in Europa. Am putea face o armata", a declarat acesta, duminica, la televiziunea publica TVP Info.

"Zeci de mii de tineri barbati sar din barcile lor gonflabile, cu iPad-ul in mana si, in loc sa ceara mai intai sa bea apa sau sa manance, intreba unde isi pot incarca telefonul mobil. Ar putea sa mearga sa lupte pentru eliberarea tarii lor, cu ajutorul nostru", a spus el.

Acesta a precizat insa ca Polonia va respecta angajamentele asumate de guvernul liberal, care promisese primirea a peste 9.000 de refugiati in cadrul planului european de relocare.

Aceasta precizare se impunea dupa ce prima reactie dupa atentatele de la Paris a celui care urmeaza sa se ocupe de Afacerile europene, Konrad Szymanski, a facut imediat o legatura intre atentate si criza migratorie.

Szymanski figureaza pe lista guvernului publicata saptamana trecuta de Szydlo dar nu a depus juramant luni si statutul sau exact urmeaza sa fie precizat.

"Deciziile, pe care noi le-am criticat, Consiliului European privind relocarea refugiatilor si imigrantilor spre toate tarile UE au in continuare forta dreptului european. Dar dupa evenimentele tragice de la Paris nu vedem posibiliatea politica de a le respecta", declarase Szymanski, cunoscut pentru opiniile sale eurosceptice. El si-a nunantat ulterior pozitia, afirmand ca Polonia va accepta refugiati "cu conditia sa aiba garantii de securitate".

Printre promisiunile PiS figureaza o alocatie de peste 100 de euro pe copil incepand cu al doilea copil, pentru redresarea demografiei, reducerea varstei de pensionare de la 67 la 65 de ani si majorarea venitului exceptat de la impozite, precum si ajutoare pentru IMM-uri. Pentru finantarea acestor angajamente, dificil de realizat rapid, cred expertii, guvernul se bazeaza pe reducerea fraudelor la TVA, dar si pe intentia de a impozita suplimentar hypermarketurile si institutiile financiare.

In domeniul Energiei, guvernul isi propune sa apere carbunele si sa renegocieze pactul asupra climatului si energiei semnat 2008 de premierulk liberal Donald Tusk, considerat "contrar intereselor" nationale ale Poloniei.

Vicepremierul si ministrul Culturii Piotr Glinski a anuntat ca mass media publica - televiziunea, radioul si agentia de presa PAP - vor fi transformate in institutii culturale nationale pe modelu Operei sau a Muzeului national, si ca va incerca sa "repolonizeze" presa locala, adeseori controlata de capitaluri straine, in special germane.