In cadrul summitului G20 de duminica, Barack Obama a cautat sa insufle in aliatii Statelor Unite necesitatea de a lupta impotriva Statului Islamic, desi consilierii sai au exprimat clar faptul ca atacurile de vineri din Paris nu il vor determina pe Obama sa adopte o masura prin care si-ar intensifica puternic campania impotriva ISIS, scrie New York Times.

Intalnindu-se cu liderii lumii in Turcia, la mai putin de 48 de ore dupa atacurile teroriste simultane din Paris, ce au dus la moartea a 129 de oameni, Obama a promis sa stea alaturi de autoritatile franceze in operatiunile lor de a vana teroristii, numind violentele din centrul Parisului "un atac asupra lumii civilizate."

Oficialii de la Casa Alba au declarat ca presedintele Obama a fost de acord cu presedintele Francois Hollande ce spunea ca genocidul din Paris a reprezentat un "act de razboi" si au promis ca SUA isi vor intensifica campania militara impotriva Statului Islamic in paralel cu grabirea gasirii unor solutii diplomatice pentru a pune capat razboiului civil din Siria.

Insa declaratia puternic emotionala a lui Hollande - ce promitea sa fie "nemilos" - si a primului ministru Manuel Valls " ce promitea sa "anihileze dusmanii republicii" - par sa nu modifice, in mod fundamental, modul in care Obama isi calculeaza costurile ridicate ale extinderii rolului Statelor Unite in Irak si Siria.

Consilierii de securitate au declarat ca presedintele Barack Obama ramane impotriva demararii unor operatiuni masive in Irak si Siria. Si chiar in timpul in care seful statului se intalnea cu liderii lumii, consilierii sai insistau pe faptul ca SUA nu a subestimat abilitatea Statului Islamic de a-si proiecta teroarea inafara regiunii.

In conferintele de presa de la Summitul de duminica, Benjamin J. Rhodes, consilierul adjunct in probleme de securitate nationala, a declarat ca Statele Unite vor lucra indeaproape cu Franta si ceilalti aliati pentru "a le intensifica eforturile" impotriva ISIS - insa numai in anumite limite.

"Nu credem ca trupele america sunt raspunsul pentru aceasta problema", a spus Rhodes in fata reporterilor de la intalnirea G20. "Aducerea trupelor americane pentru a reinitia conflictul armat in Orientul Mijlociu nu reprezinta calea de a gestiona aceasta provocare."