Cel putin 128 de oameni au murit si peste 200 au fost ranite vineri seara intr-o serie de atacuri teroriste fara precedent care au avut loc la Paris si in apropiere de Stade de France. Iata ce se stie sambata dimineata, potrivit unui sumar facut de Le Figaro.

Stade de FranceFoto: Captura YouTube

Informatiile sunt doar din surse oficiale sau relatate de reporterii Le Figaro prezenti pe teren.

  • Focuri de arma au izbucnit loc in cinci locatii din Paris, vineri seara, in arondismentele X si XI. Mai multe terase de baruri si restaurante au fost atinse de gloante. Au fost vizate barurile La Belle equipe de pe strada Charonne, Le Carillon si restaurantul Le Petit Cambodge la intersectia strazile Bichat/Alibert, terasa pizzeriei La Casa Nostra de pe Fontaine au Roi. Alte focuri au fost trase pe bulevardul Voltaire. In fine, teroristii au patruns in sala de concerte Bataclan.
  • Explozii in apropiere de Stade de France. Au avut loc trei explozii in jurul orei 21,20 in apropiere de Stade de France la Saint-Denis, unde avea loc meciul de fotbal Franta - Germania. Fiecare dintre explozii a fost provocata de kamikaze. Francois Hollande, care asista la meci, a fost evacuat.
  • O luare de ostatici si un atentat la Bataclan. 1.500 de oameni erau in sala de spectacole, unde avea loc un concert rock, in momentul in care patru teroristi au intrat, tragand in public si tinand ostatici timp de trei ore. Fortele de ordine au luat cu asalt locatia la putin timp dupa 0,30 si s-a terminat in jurul orei 01. Cei patru teroristi au murit, doi dintre ei au reusit sa-si detoneze centurile de explozibil. Un alt terorist s-a detonat nu departe, pe bulevardul Voltaire.
  • Cel putin 128 de morti, peste 200 de raniti. Bilantul nu este definitiv. Procurorul Parisului vorbeste despre 18 morti pe rue de Charonne, 5 morti pe rue de la Fontaine au Roi si cel putin 12 morti la intersectia strazilor Alibert/Bichat. Patru persoane au murit in sectorul Stade de France, dintre care "fara indoiala trei teroristi", potrivit unor surse politienesti. "Zeci de morti" la Bataclan.
  • In total, parchetul vorbeste despre opt teroristi morti, dintre care sapte s-au detonat. Nu se stie pentru moment daca exista teroristi care au reusit sa fuga.
  • In Franta a fost decretata starea de urgenta, controale la granite.Presedintele Francois Hollande a cerut "intariri militare". Sambata dimineata, metroul mergea, dar 11 statii nu sunt deservite.
  • Un consiliu de ministri exceptional a avut loc la putin timp dupa miezul noptii. O celula de criza a fost deschisa la Matignon.
  • Sunt cele mai sangeroase atacuri din Europa in ultimii 40 de ani dupa cele de la Madrid in martie 2004 (191 de morti si aproape 2000 de raniti).
  • Mai multi supravietuitori de la Bataclan au povestit ca teroristii au strigat "Allah Akbar". "I-am auzit clar spunandu-le ostaticilor 'e vina lui Hollande, e vina presedintelui vostru, nu trebuia sa intervina in Siria. Au vorbit si de Irak", a povestit un martor.