Cancelarul german Angela Merkel, criticata de alti politicieni conservatori pentru maniera sa de gestionare a crizei refugiatilor, a aparat vineri decizia guvernului sau de a reveni la aplicarea "regulamentelor Dublin", conform carora solicitantii de azil pot fi retrimisi in tara membra a Uniunii Europene in care au fost inregistrati prima data, transmit agentiile DPA si Reuters, citate de Agerpres.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Ministerul de interne german anuntase marti ca Germania retrimite refugiatii in prima tara UE in care s-au inregistrat dupa data de 21 octombrie, ceea ce inseamna o revenire la regulamentele Dublin a caror aplicare fusese suspendata de Angela Merkel in luna august.

In apararea noilor masuri, Angela Merkel a precizat ca "proportia celor care sunt retrimisi este mica in comparatie cu numarul noilor sositi".

Potrivit sefei executivului de la Berlin, returnarea migrantilor in prima tara din UE in care s-au inregistrat ar ajuta la o distribuire corecta a solicitantilor de azil intre tarile membre.

In gestionarea actualei crize a migratiei, Uniunea Europeana se confrunta, ca prima problema, cu apropierea geografica dintre Turcia si Grecia. Portiunea din Marea Egee traversata de refugiati "se afla efectiv in mainile traficantilor", a accentuat cancelarul german.

Pana in prezent, Berlinul a adoptat o linie clara vizavi de refugiati si imigranti: tara trebuie sa le acorde protectie celor care au intr-adevar nevoie, deoarece ei fug de razboi sau de teroare, si trebuie trimisi inapoi, in termen scurt, imigrantii economici, care vin din tari considerate ca sigure, precum cei proveniti din Balcani.