Fortele irakiene kurde au preluat vineri controlul asupra Sinjar, un oras strategic din nordul Irakului controlat de peste un an de gruprea jihadista Statul Islamic (SI), a anuntat seful regiei autonome a Kurdistanului irakian, Masud Barzani, citat de AFP.

"Sunt aici pentru a va anunta eliberarea Sinjar" in urma ofensivei lansate joi de fortele de ordine, a precizat acesta, intr-o conferinta de presa.

Cu putin timp inainte, secretarul american de Stat John Kerry se declarase "absolut increzator" ca Sinjar va fi eliberat in "zilele urmatoare", in conditiile in care ofensiva kurda este sustinuta de lovituri aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA si de consilieri militari americani aflati pe teren.

Cucerirea Sinjarului, unde SI a comis nenumarate atrocitati impotriva populatiei yazidi, kurdofoni, reprezinta si victorie importanta din punct de vedere simbolic.

Sinjar, situat la circa 50 km de granita siriana si nu departe de Kurdistanul irakian, se afla pe drumul strategic care leaga Mosul (nord), fieful jihadistilor din Irak, si teritoriile controlate de SI in Siria.

In timpul ofensivei din august 2014 asupra Sinjar, SI a executat numerosi barbati yazidi, o comunitate considerata eretica, si a rapit sute de femei, vandute apoi ca sclave jihadistilor, potrivit Amnesty International. Asaltul a fost descris de ONU drept o "tentativa de genocid".

Zeci de mii de alti Yazidi s-au refugiat in muntii Sinjar, unde au ramas saptamani intregi fara apa si fara hrana.

Acest atac a fost unul dintre principalele argumente invocate de SUA pentru a trimite avioane sa bombardeze SI in Irak.