Doua bombardiere americane de tip B-52 care au zburat in apropiere de insule din Marea Chinei revendicate de catre Beijing au primit avertismente verbale din partea unor controlori chinezi de trafic aerian, anunta Pentagonul, relateaza AFP, citata de Mediafax.

China construieste insule in Marea Chinei de SudFoto: Captura video

Aceasta este ultima dintre "sagetile" Washingtonului la adresa Beijingului cu privire la situatia Insulelor Spratly, dupa ce distrugatorul USS Lassen, dotat cu lansatoare de rachete, a navigat luna trecuta in apropiere de o serie de insulite din recifului Subi, care face parte din arhipelagul Spartley.

De asemenea, acest gest are loc inainte de o vizita in Asia, saptamana viitoare, a presedintelui american Barack Obama, care urmeaza sa discute despre aceste dispute teritoriale cu lideri din regiune.

"In zboruri care au decolat si a revenit la Guam, pe 8 si 9 noiembrie, doua (bombardiere de tip) B-52 care au efectuat misiuni de rutina in spatiul aerian international, in apropierea Insulelor Spartley, in Marea Chinei de Sud, au primit avertismente verbale din partea controlorilor (de trafic aerian) chinezi, in pofida faptului ca acestea nu s-au apropiat la mai putin de 15 mile marine (27,7 kilometri) de uscat", a declarat comandorul Bill Urban, un purtator de cuvant al Pentagonului.

La sfarsitul lunii octombrie, Beijingul l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite in China pentru a-si exprima "nemultumirea puternica",dupa ce distrugatorul USS Lassen a trecut prin apropierea unor insule ocupate de China dar revendicate de catre Filipine