La 12 noiembrie 2015, Reprezentantul Permanent al Romaniei la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a intervenit in reuniunea plenara a Adunarii Generale (AG) dedicata dezbaterii si adoptarii Raportului de activitate a Consiliului de Securitate (CS) pentru perioada 1 august 2014 - 31 iulie 2015, potrivit Agerpres.

Exprimand aprecierea pentru documentul elaborat de Presedintia neo-zeelandeza a Consiliului de Securitate, diplomatul roman a facut o paralela cu primul Raport de acest fel, publicat la 3 octombrie 1946, care mentiona 50 de reuniuni si cinci teme pe agenda CS, in decurs de un an. Prin comparatie, in Raportul actual sunt incluse 267 de reuniuni formale ale CS, dintre care 248 publice, 65 de rezolutii adoptate, 27 declaratii prezidentiale si 148 de declaratii de presa, la acestea adaugandu-se alte 66 de subiecte aflate in prezent pe agenda Consiliului.

Aratand ca activitatea CS a crescut semnificativ nu doar cantitativ, ci si din punct de vedere al complexitatii sale, Ion Jinga a dat ca exemplu cooperarea ONU cu organizatiile regionale si sub-regionale pentru mentinerea pacii si securitatii, dezvoltata cu contributia substantiala a Romaniei: "Tema a reprezentat prioritatea mandatului de membru nepermanent al CS, exercitat de Romania in perioada 2004-2005. La 16 octombrie a.c., s-au implinit zece ani de la adoptarea Rezolutiei 1631 privind cooperarea ONU cu organizatiile regionale si subregionale, initiata de tara mea. Prin acest document, Romania a adus o contributie conceptuala si practica la eforturile Organizatiei in materie de pace si securitate internationala, in conformitate cu principiile Cartei ONU. Dezvoltarile ulterioare la nivel international, inclusiv situatiile de conflict, au confirmat viabilitatea initiativei romanesti", a spus el.

Ambasadorul a salutat prezenta sporita a membrilor Consiliului de Securitate pe teren (misiuni in Europa si Africa), subliniind importanta critica a interactiunii directe cu populatiile afectate de conflictele in legatura cu care CS se pronunta. Ion Jinga a evidentiat capacitatea Consiliului de a se adapta si raspunde la noile tipuri de crize, dovedita in prima misiune ONU de urgenta medicala (UNMEER) in Liberia, Sierra Leone si Guineea, reiterand, totodata, "necesitatea de a avea un Consiliu de Securitate implicat, angajat, transparent si eficient in activitatea sa".