Purtatorul de cuvand al Kremlinului a confirmat proiectul secret al unui sistem de lansare a rachetelor nucleare prezentat de o televiziune rusa saptamana aceasta. Este vorba de un submarin drona ce ar putea ataca zonele de coasta, scrie New York Times.

Documentul secret cu schitele submarinului dronaFoto: YouTube.com

Oficialii rusi au spus ca dezvaluirea noului submarin, ce inca nu a fost construit, a fost un accident. Insa informatiile despre proiectul secret au ajuns in mainile presei din Rusia intr-o maniera ce ar sugera mai degraba ca Kremlinul ar fi vrut ca Vestul sa afle despre acesta.

Un asemenea proiect de submarin a fost conceput cu zeci de ani in urma, spun analisti independenti, insa nu a fost dezvaluit pana in prezent. Acesta ar functiona drept o racheta de raza lunga, si ar putea evita sistemele de aparare impotriva rachetelor, deplasandu-se sub nivelul marii.

Stirile legate de noua arma au fost prezentate de catre televiziunea de stat luni, insa „numai in trecere”, scrie New York Times, in timpul unui reportaj ce anunta o intalnire intre Presedintele Vladimir Putin si oficialii industriei militare.

La un moment dat camera a focalizat pe un document pe care il citea unul dintre ofiteri: un dosar deschis la o pagina ce prezenta schita submarinului. Documentul mai prezenta un text usor descifrabil ce explica efectele armei.

Submarinul ar „distruge obiective economice importante din zonele de coasta ale inamicului, aducand pierderi garantate pentru teritoriul tarii respective, formand un areal contaminat radioactiv extins, incompatibil pentru indeplinirea activitatilor militare, economice sau de orice alta natura pentru o perioada lunga de timp”, scria in documentul surprins.

Miercuri, purtatorul de cuvand al presedintelui Putin, Dmitri S. Peskov, a declarat pentru agentiile de presa rusesti ca aparatele de filmat au surprins documentul secret din intamplare. Insa comentatorii au sustinut joi pentru postul de radio Ecoul Moscovei faptul ca reportajul televizat a fost putin probabil un accident, tinand cont de anvergura controlului continutului prezentat de televiziunea de stat in Rusia. Mai degraba, au sugerat acestia, reportajul reprezinta o expunere a pozitiei Rusiei intr-o perioada in care tensiunile cu vestul sunt intr-o continua crestere.