Autoritatile europene anunta ca au contracarat activitatile unui grup terorist format din suniti kurzi, ai carui membrii erau pregatiti sa devina sinucigasi cu bomba si care planuiau sa rapeasca un numar de diplomati norvegieni atat din Europa cat si din Orientul Mijlociu. Unitatea britanica de anti-terorism a confirmat faptul ca 4 barbati au fost arestati in Regatul Unit, in timp ce alti 6 au fost retinuti in Italia si 3 in Norvegia, scrie The Guardian.

13 oameni au fost arestati in timpul unor descinderi simultane in Italia, Marea Britanie si Norvegia, imediat dupa obtinerea mandatelor de arestare. Alte operatiuni, despre care autoritatile sustin ca au dus la confiscarea unor documente si aparate electronice importante, au avut loc in Germania, Finlanda si Elvetia. Autoritatile spun ca principalii lideri si membri ai unui grup terorist cunoscut sub numele de Rawti Shax, ce are bazele in Norvegia, au fost arestati.

Autoritatile italiene ce au condus operatiunile au declarat ca aveau dovezi solide prin care se atesta faptul ca ideologia acestui grup era una radicala si violenta si ca membrii cautau sa obtina armament, in special in Olanda. Acestea mai spun ca grupul era pregatit sa comita acte de violenta in Norvegia - inclusiv atentate la adresa diplomatilor norvegieni din strainatate - si cautau sa stabileasca celule teroriste in Italia si Olanda.

Desi autoritatile nu au oferit detalii cu privire la modalitatile prin care grupul terorist isi asigura finantarea, investigatorii spun ca acesta avea indeajuns de multa sustinere pentru a putea recruta si transporta luptatori pentru cauza straini spre Siria si pentru a oferi sume de bani familiilor "soldatilor" cazuti in zonele de conflict.