Statele Unite au dat unda verde Frantei pentru cumpararea a patru avioane militare Lockheed Martin, concurentul Airbus A400M, aeronava care s-a confruntat cu probleme tehnice si cu un accident mortal in mai, scrie AFP.

Contractul pentru aceste doua avioane de transport C-130J si doua avioane de aprovizionare KC-130J se ridica la 650 milioane de dolari (606 milioane euro), a anuntat agentia americana de cooperare militara (DSCA).

Fiecare aparat va fi echipat cu motoare AE-2100D ale grupului britanic Rolls Royce iar Franta va cumpara alte patru motoare si materiale precum radare sau radiouri.

"C-130J vor oferi transport, parasutare si aprovizionare vitale miilor de soldati francezi pentru a-i ajuta in operatiunilor lor actuale si viitoare", a precizat agentia americana, intr-un comunicat.

Franta a fost unul dintre primii clienti pentru Airbus A400M, concurentul direct pentru C-130J.

Dar armata franceza nu a primit avioanele decat dupa ani de probleme tehnice si depasiri ale costurilor.

In mai, un A400M s-a prabusit in Spania intr-un zbor de incercare, ucigand patru persoane. Mai multi clienti europeni si asiatici si-au suspendat testele in asteptarea concluziilor anchetei.

Grupul european Airbus incearca sa-si fidelizeze clientela pentru A400M dar o comanda efectuata de tara de origine ar putea fi vazuta ca un semn rau pentru gigantul aeronautic, noteaza AFP.