Agenti secreti israelieni imbracati in civil si care pretindeau ca insotesc o femeie gravida au efectuat joi un spectaculos raid intr-un spital din Cisiordania ocupata, care s-a soldat cu moartea unui palestinian, scrie AFP.

Palestinianul a fost ucis in circustante nelamurite atunci cand fortele israeliene incercau sa aresteze o ruda a sa internata in acest spital din Hebron, in sudul Cisiordaniei. Acesta era suspectat ca ar fi autorul unui atentat cu cutit impotriva unui israelian.

Imaginile camerelor de supraveghere arata un grup de barbati si de femei intrans in spital cu o femeie care pare inarcinata, asezata intr-un scaun rulant.

Acestia erau inarmati si aveau fetele ascunse sub keffieh-ul palestinian, glugi sau caciuli.

Opt minute mai tarziu, acestia ies din spital, impingand acelasi scaun rulant, dar in care nu se mai afla femeia, ci palestinianul arestat.

Nu se stie ce s-a intamplat intre timp, dar in acest interval Abdallah Azzam Shalaldeh, 27 de ani, varul suspectului, a fost ucis.

El a fost ucis de "Mustaaribine", agenti infiltrati ai fortelor israeliene de securitate, spune ministerul palestinian al Sanatatii.

Acesti agenti, care fac parte din armata, politie si securitatea interna (Shin Beth), sunt specializati in operatiuni clandestine. Ei sunt evrei, arabi israelieni, druzi sau beduini, vorbind araba ca palestinienii.

"Au interzis personalului medical sa se miste, au preluat controlul asupra sectiei de chirurgie, au mers in camera lui Azzam Shalaldeh (suspectul arestat) si au impiedicat pe oricine sa intre", a povestit directorul spitalului, Jihad Shawar.

"Cand au plecat, barbatul (varul suspectului) a fost gasit acoperit de sange. Au incercat sa-l salveze dar era mort", a adaugat el.

Shin Beth si armata au sustinut ca fortele israeliene au deschis focul cand un apropiat al suspectului a incercat sa se opuna arestarii si i-a atacat.

Operatiunea comuna a Shin Beth, a armatei si a politiei viza arestarea lui Azzam Shalaldeh, membru al unei familii de militanti Hamas, a afirmat Shin Beth.

In 25 octombrie, Azzam Shalaldeh, 20 de ani, a ranit grav un evreu in apropiere de colonia Mezad, la nord-est de Hebron, potrivit securitatii interne. Victima a reusit sa deschida focul asupra atacatorului, care a avuit insa timp sa fuga.

Bilal Shalaldeh, fratele suspectului Azzam si varul lui Abdallah, contesta versiunea israeliana. Acesta se afla in camera spitalului.

"In jurul orei 03,00 dimineata, mustaaribin in civil au intrat in camera cu armele, l-au arestat pe fratele meu si m-au legat pe mine. Varul meu era la baie. Cand a deschis usa, fara niciun cuvant sau avertisment, au tras asupra lui de cinci ori", spune el.

In Hebron, unde circa 500 de colonisti evrei traiesc aparati de militari printre 200.000 de palestinieni, concentreaza majoritatea violentelor actuale dintre palestinieni si israelieni.